Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2455Dessewffy Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Tiszavasvári
GPS koordináta N 47.949696,E 21.372871
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-26 - Látogatás dátuma: 2007-06-21 - Utolsó módosítás: 2007-06-26A település Tiszabüd mai neve Tiszavasvári a XVI. század végén a török pusztítások miatt elnéptelenedett, és sokáig puszta maradt. A XVII. században I. Rákóczi György szerezte meg, majd rokonság révén Lorántffy Zsuzsanna örökölte, a Rákóczi-birtokok elkobzása után viszont a kincstárra szállt a tulajdonjog. Megpróbálták benépesíteni, de ez csak a pusztákat bérlő örmény kereskedőknek - Dogály Jánosnak és Konstantinnak - sikerült a XVIII. század végén. Az új lakosok görög katolikus rutén telepesek voltak.

A XVIII. század második feléig több földesúr birtokolta, végül 1771-ben Dessewffy Sámuel szerezte meg az egész települést. Ettől kezdve 1848-ig kizárólag e család tulajdonában volt. Leszármazottaik egészen 1945-ig nagybirtokosok maradtak az akkor már Büdszentmihálynak nevezett faluban.

Vasvári Pál 1826.-ban Tiszabüdön született. Tiszabüd mai neve Tiszavasvári, ezt a nevet 1950.-ben vette fel, pontosan arra tekintettel, hogy ott született Vasvári Pál.

A Dessewffy család 1820 körül építtette földszintes klasszicista kastélyát egy tatárjuharos-lösztölgyes irtványára.
Az épületet az 1870-es években emeletráépítéssel bővítették. E körül kéthektáros angolstílusú park található, melyhez a kerítésen kívüli erdő is kapcsolódott. Ez az erdő ma már nincs. Így, a szó szoros értelmében nincs. Nem változott, gyérült, vagy átalakult, hanem az utolsó fáig szétlopták, elhordták és feltüzelték, annak ellenére, hogy 1977 óta védett volt.
A kerítésen belüli parkot is megviselték a II. világháborút követő zűrzavaros viszonyok, de még így is maradtak szép fák, mint a másfél méter törzsátmérőjű vöröstölgy, a vérbükk, szelídgesztenyék és vadgesztenyék, illetve a keleti juhar szép példányai. Fenyőfélék közül a hatalmas simafenyő, erdei és feketefenyő érdemel említést, valamint szintén a nagytermetű páfrányfenyők és tiszafák.

A mai kastély magvát képező épületet, a középső földszintes részt és a két szélső rizalitot Dessewffy József építette, aki publicista és költő volt, Kazinczy Ferenc barátja, aki többször megfordult itt..

Tiszavasvári 1848-ig kizárólag a Dessewffy család tulajdonában volt. Leszármazottaik egészen 1945-ig nagybirtokosok maradtak az akkor már Büdszentmihálynak nevezett faluban.

A kastély homlokzati síkjából előreugró portikusz pillérei háromszögletű timpanont tartanak. A gróf felesége 1833-ban állíttatta a kastély mellett azt a kápolnát, melyet később egy íves szárnyépülettel a kastélyhoz kapcsoltak. A XIX. század közepén, Dessewffy Emil idejében, komoly bővítést hajtottak végre, amikor is a jobb oldali részhez egyemeletes sarokpavilonokat építettek. Az utolsó bővítésre Dessewffy Aurél idejében, 1870 körül került sor. Mai alakját tulajdonképpen ekkor nyerte el a kastély.

A Dessewffy kastélyban jelenleg a Vasvári Pál középiskola, szakiskola és kollégium működik.
A kastélypark védett park főbejáratával szemben tábla hívja fel figyelmünket:, hogy védett területen járunk. Ott jártunkkor frissen nyomtatott kulancsveszélyre figyelmezető táblákkal találkoztunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *