Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3282Esterházy-Bezeredj Kastély - Galgóczi Erzsébet Emlékszoba

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím Győr - Ménfőcsanak, Győri út 92.
GPS koordináta N 47.624612,E 17.604716
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.bezeredj-kastely.hu/

e-mail:

info@bezeredj-kastely.hu

Telefon:

+36 (96) 556-207, (2

Megjegyzés:

Galgóczi E.Emlékszoba Kispince 2-es klub Sulyok Vince Emlékhely Kiállító terem Könyvtár

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-21 - Látogatás dátuma: 2008-01-20 - Utolsó módosítás: 2013-07-10Győr elővárosa, az M1-es autópályától délre, a 83-as és a Győr-Pápa-Szombathely vasút mentén fekszik, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál. 1934-ben három falu (Csanakfalu, Csanakhegy, Ménfő) egyesítésével nagyközségi rangra emelkedett. 1971-től Győr IX. kerülete.

Esterházy Miklós nádor 1626-ban második feleségének - Bedegi Nyáry Krisztinának - testvéreitől vásárolta meg Ménfőt.
A kastély építése idején az uradalom tulajdonosa gróf Esterházy Ferenc. Birtokain 1769 - és 1774. között nagy építkezések voltak, így Ménfőn is. Feltehetőleg a ménfői puszta igazgatására kialakított uradalmi épületekkel együtt épült a kastély is copf stílusban. Mai formáját XIX. század elején nyerte a klasszicista feljáró megépítésével.

A kastélyt minden háború alatt kifosztották. Sorsa 1945. után viszontagságos volt. Legtovább a Rába gyár használta munkásszállásnak. 1955-ben, amikor az utolsó tulajdonos Bezerédj unoka, Denk Gusztávné kitelepült Ausztriába, lemondott az állam javára a kastélyról. Az épület felújítása után 1988-tól a közművelődést szolgálja. Itt kapott helyet a könyvtár és 1991-ben Galgóczi Erzsébet Emlékszoba. A Kossuth-díjas írónő emlékére 1991-ben nyílt állandó kiállítás. A XVII. században épült Bezerédj-kastélyban található emlékszoba az írónő hagyatékából létesült, amelyet a család adományozott Győr városának és az írónő szűkebb hazájának, Ménfőcsanaknak. A kiállítás bemutatja, miként vált a parasztszülők gyermeke elismert íróvá.

A kastélyban a Ménf?csanak-Gyirmóti M?vel?dési Központ kapott helyet.
Saját tapasztalat
Egy igazi, jól működö Művelődési Központot láthattunk, ami tele van kicsiktől a felnőtteknek szóló programokkal, munkájukat lelkesedéssel végzik. Az épület belső egészen jó állapotba került a kitartó, szorgalmas munkának köszönhetően. A könyvtár amely egyben az Internetes szoba is, kezdi kinőni magát. A pince nagyon hangulatos környezetet biztosít bolíveivel a különböző rednezvényekhez. Ugyancsak a pincében kapott helyet a modellező szakkör.

A Bezerédj kastélyban 1991-óta látogatható Galgóczi Erzsébet Emlékszoba. A Kossuth díjas írónő hagyatékából állt össze a bemutatott anyag.
Az emlékszoba bemutatja az írónő (1930-1989) életét oly módon, hogy megjeleníti az írónő utolsó 15 évének környezetét. A bemutató szoba a kastélynak egy 100 nm területű boltíves szobájában valósul meg. Az egyik felében bemutatásra kerül az írónő parasztszobáját idéző tárgyakat, a másik oldalon a dolgozó szobájának hangulatát idéző tárgyakat állítottak ki. A szobában körben könyvespolcok. Középen tárolókban különböző emléktárgyak, dokumentumok, kéziratok, kitüntetések, a megbecsülés jelképei láthatók.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *