Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1673

Szarka kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 2712 Nyársapát, Sallai I. u. 7.
GPS koordináta
Régió Pest
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Közösségi Ház - Nagykőrösi Arany János Múzeum szakmai felügyeletével létrejött egy kiál
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-07-21 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-21Nyársapát Budapesttől 80km-re, Cegléd és Nagykőrös között félúton, egy szőlőhegyre települt község. A lakott területre utaló első nyomokat a középkorban épült házak és templom régészeti leletei bizonyítják. Korabeli írásos dokumentumok arról számoltak be, hogy már 1469-ben is a nyársapáti malomba jártak lisztet őröltetni a ceglédi apácák. A település 1955-ben vált önálló községgé. Mára a helység szorgalmas lakosai szép zöldségeskerteket varázsoltak a "homokhegyekre" és versenybe szálltak a virágos település kitüntető címért is. Védett növénye a magányosan álló öreg kocsányos tölgy. A községbe látogató vendégek kipróbálhatják az itt épült motocross pályát, vagy hódolhatnak szenvedélyüknek a sárkányrepülés szerelmesei. Nyársapáton minden év júniusában megrendezik az országos motocross versenyt. A településen felépült az új, modern római katolikus templom. Ha kedve tartja, az idelátogató betekintést nyerhet a község ecetgyárába, vagy hűtőüzemébe. Ha a vendég vásári forgatagra vágyik, akkor augusztus 20-án kell felkeresnie a települést, hiszen ekkor rendezik meg a falunapot.

Közösségi Ház - a Kúria
A település önálló községgé alakulásának fél évszázados jubileuma tiszteletére 2004 októberében rendezett ünnepségsorozat keretében adták át a nagyközönségnek Nyársapát kulturális intézményét az országos kiállítóhelyként is működő Közösségi Házat. A múlt század elején már meglévő kúriát az eredeti állapotában állították helyre.

Kiállítás
A Nagykőrösi Arany János Múzeum szakmai felügyeletével létrejött egy kiállítóhely, melynek állandó kiállításában megtalálható a korábban főleg a pedagógusok közreműködésével gyűjtött falumúzeum anyaga, valamint az 1948-54 közötti országosan kiemelt régészeti ásatások eredményeként a középkori Nyársapát kiemelkedően gazdag feltárt gyűjteménye. A valamikori tulajdonosra, Szarka Mihályra emlékezve - aki 1850-es években tanártársa volt Arany Jánosnak a Nagykőrösi Református Gimnáziumban - egy emlékszoba létrehozásával adóztak.
A Közösségi házban kialakításra került egy református imaterem is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *