Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2303

Szirmay-Waldbott Kastély (Látogatóközpont)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3934 Tolcsva, Kossuth Lajos u. 35.
GPS koordináta N 48.285464,E 21.446740
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

http://www.tolcsvaikastely.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2016-09-10 - Utolsó módosítás: 2016-09-15A Borsod vármegyei eredetű, 1417-ben Luxemburgi Zsigmond királytól címeradományt nyerő szirmai és szirmabesenyői Szirmay család 1694-ben szerzett Tolcsván szőlőbirtokokat Szirmay András révén. Tolcsva földesura azonban a felsővadászi Rákóczi család volt ekkor, annak sárospataki uradalmához tartozott a település, majd herceg Rákóczi Ferenc – a későbbi II. Rákóczi Ferenc fejedelem – 1699-ben a később grófi rangra emelt Szirmay (V.) Istvánnak zálogosította el a mezővárost.

A Szirmay-Waldbott kastélyt a Szirmay család építette a 17.-18. században klasszicista stílusban. A későbbi tulajdonos Waldbott Frigyes eklektikus stílusban módosította mai alakját. A földszintes épület egyszerű tagozatokkal, kellemes arányú négyoszlopos portikusszal. Az épületben ma a település általános iskolája működik Az épületben fennmaradt két domborműves faragásokkal díszített faburkolatú terem egyikében jelenleg könyvtár működik.

Szirmay Antal 1845-ös halála után legidősebb fia, Szirmay Ödön örökölte Tolcsvát. A földbirtokost 1841-ben kinevezték Zemplén vármegye jegyzőjévé, majd az 1840-es években a vármegyei ellenzék tagjaként részt vett a politikai mozgalmakban, és Tolcsva polgármesterévé is megválasztották. Az 1848–1849-es eseményekből aktívan kivette a részét, 1848-ban röpiratot fogalmazott, majd országgyűlési képviselővé választották. A világosi fegyverletétel után a hadbíróság erdőbényei kastélyába internálta, amelyet hosszú ideig nem hagyhatott el.

Szirmay István a tolcsvai kastélyt 1878-ban vagy 1879-ben bassenheimi és bornheimi báró Waldbott Frigyes császári és királyi kamarásnak, a német lovagrend tagjának, szőlészeti szakírónak adta el. A rajna-vidéki, Koblenz környéki eredetű Waldbott család 1638-ban kapott birodalmi bárói rangot.
Waldbott Frigyes hamarosan hozzákezdett a kastély historizáló stílusban történő átépítéséhez és kibővítéséhez. Az épület belső korszerűsítését már 1882-ben megkezdték, ugyanis a 2015-ös felújítás során a díszterem padlójának felbontása közben az egyik padlódeszkán a „készült 1882 – Zelenák Károly” felirat került elő ácsceruzával felírva.

A Waldbott család egészen a II. világháború végéig a kastélyban élt. Miután az épületet államosították, 1948-ban általános iskolát helyeztek el falai között. 2015-ben Tolcsva Község Önkormányzata EU-s turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatás segítségével megkezdte a kastély felújításának első ütemét, amelybe a kastély déli szárnya és a park egy része tartozik bele (a kastély egésze a megpályázható forrás limitált volta miatt nem tudott az első ütembe bekerülni). Az épület ezen felújított részében nyílik meg 2015 végén a Tolcsvai Szirmay–Waldbott-kastély Örökségturisztikai és Kulturális Rendezvényközpont. Az északi szárny és a park fennmaradó részének a helyreállítását célzó második ütem koncepciója, hasznosítási terve is teljes körűen kidolgozásra került, összhangban az első ütemben létrejött vonzerőkkel.
(http://www.tolcsvaikastely.hu/a-kastely-tortenete/)

Saját vélemény:
A látogatási programba bele került ez a helyszín, amiről annyit tudtam, hogy a látogatóknak 2016. május 1-én megnyitották (Az ünnepélyes átadás 2015 év végén volt), hát ma zárva találtuk, kiírva szokás szerint semmi, kivéve a szokásos bazi nagy hirdetőtábla, hogy "Széchenyi terv, ennyi, meg ennyi milliós támogatással. Nos nem is tudom, amúgy milyen látogatókra, ja és mennyire számítanak, ha már a nyitást követően is zárva tartják, és miből fogják fenntartani?
Érdekes volt látni, hogy a kastély egyik részét felújították, szőröstül-bőröstül, a vele egy épületet képező általános iskola része pedig pocsék állapotban maradt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *