Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4046

Redl - Nyéky - Podmaniczky Kastély (Betegotthon)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Tompa-Bárómajor, Szabadföld u. 47.
GPS koordináta N 46.182798,E 19.533777
Régió Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet

e-mail

Telefon

77/551-020

Megjegyzés

Intézményi jellege miatt nem látogatható.
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.tompa.hu - Felvitel dátuma: 2008-02-11 - Látogatás dátuma: 2016-03-12 - Utolsó módosítás: 2016-03-14Köszönjük az intézmény igagató nőjének a lehetőséget, hogy megtekinthettük a kastélyt és parkját.
Sajnos az épület állapota folyamatosan romlik, bizony már ráférne egy újabb felújítás, az 1986-os felújítás már rég volt, ez meglátszik az épületen.

Tompa településtörténete egészen az i.e. időkre nyúlik vissza, hiszen Kr. e. I. század második felében már éltek e területen különböző népek. Tompa területén több hun-kori temetőt találtak.
Tompa, mint férfinév már 1055-től előfordult. A névadó esetleg Tompa László kun-kapitány lehetett, akit 1370-ben említenek egy oklevélben. 1439-ben Albert király a települést és környékét - Szabadkát, Kiskunhalast és Madarast - Hunyadi Jánosnak adta zálogba. 1572-től a település Szabadkához (Kelebia) tartozott, Tompa-pusztának hívták, majd a trianoni békeszerződést követően magyar terület lett és Tompához csatolták.


A várostól délre, a Bárómajorban található, közvetlenül a Szent Anna-templom mellett a Redl-kastély, melynek központi részét valószínűleg a XVIII.század második felében épült, neogót-romantikus stílusban A kastélyt írásos emlékek 1831-ben említik először, ekkor báró Redl család volt a bírtokosa., amely 1780-ban szerzett bírtokot Bács vármegyében.
A kastélyt 1860-ban Gerster Károly építész tervei alapján oldalszárnyakkal bővítették, mai romantikus alakját valószínűleg ekkor nyerte el.
A korábban épült kápolna szűknek bizonyult, így a kastélyt 1893-1905 között ismét bővítették. 1905-ben örökség révén került a Nyéky család tulajdonába, majd 1908-ban Nyéky Claudiára és férjére báró Podmaninczky Endrére szállt a kastély tulajdonjoga. Podmaninczky báró, császári és királyi honvéd huszárőrnagy volt, majd nemzetgyűlési képviselő lett.

A kastély utolsó ura báró Podmaniczky Endre volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a II. világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Később volt raktár, termelőszövetkezeti iroda, 1957 óta a Fővárosi Tanács (jelenlegi nevén: Fővárosi Önkormányzat) kezelésében van, pszichiátriai betegotthonként működik.
A kastélyt először 1984-86-ban állították helyre.

Az épület együttes legértékesebb része a jobboldali szárny végében lévő Szent Anna-kápolna, melyet a népnyelv alakja alapján, budavári Mátyás-templom kicsinyített másának tartanak. A kastélyt 50 hektáros arborétum vesz körül, melyet Rédl báró létesítet 1960-ban. A fősétány végében áll a gloriette (kilátó), amelyet 1986-ban szintén felújítottak. A Rédl Béla báró kastélyénak kertjében még látható az egykori tulajdonos kedvenc kutyájának márványból készült síremléke, melyen a következő felírat olvasható: A síremléken lévő felírat: PIMI A NEVE AZON HŰ KUTYÁNAK, MELY E HELYRE 1892. MÁJUS 21. NYUGALOMRA TEMETETETT. A másik síremléken olvasható, hogy a kedvenc kutya, egy szép barna, rendkívül jó és okos pincsi volt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *