Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8559Almásy - Geiger Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 5200 Törökszentmiklós, Szenttamás puszta
GPS koordináta N 47.123009,E 20.496337 - nem pontos!
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

http://www.lac.hu/cikk.php?ID_cikk=155

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-28 - Utolsó módosítás: 2015-03-112013.03.29 Sajnos a kastély megismerésére, bemutatására tett minden kísérletem zsákutcába jutott eddig.
Érkezett egy hozzászólás az oldalhoz, íme:
"Tisztelt Látogatók!
Vállalatcsoportunk üdvözöl minden olyan oldalt, amely remekül mutatja be az Almásy Kastélyt, szívet melengető módon ajánlja ország-világ figyelmébe e pompás műemléket és csodás parkját, amelynek felújítására évek óta energiát és pénzt szán a tulajdonosa. A magunk részéről nagyon örülünk a népszerűsítésnek. Ugyanakkor igyekeznénk egy apró kiegészítéssel élni. A kastély a felújítási munkák miatt egyelőre engedéllyel sem látogatható, előreláthatóan 2013 nyarán nyitjuk meg ismét a kapukat a vendégek előtt.

Köszönjük, hogy ezzel az információval hozzájárulhatunk a pontosabb tájékoztatáshoz!
Volly György kommunikációs vezető"2012.09.12. - az utolsó előtti vendég vélemény teljes szövege:
Néhány éve még szabadon látogatható kastély volt. Gyerekkoromban szerettem odajárni (Édesapám törökszentmiklósi). Remek hely volt, kétoldalon karámmal (rengeteg ló), gyönyörü kastélykert, a kastély mikor utoljára voltam, kicsit lakott volt, de a kapu (az emlitett belső kapu), mindig nyitva állt mindenki (!!!) előtt. Emlékszem Édesapámnak még azt is engedték, hogy a kastélyon belül lerakja a méhcsaládjait (akác,ill. hársvirágzáskor). Körülbelül fél éve meglepve tapasztaltam, amit Ön is leirt. Kérdezve az otthoniakat, azt a választ kaptam, hogy a jelenlegi politikai vezetés részvételével, megkapta/vette egy külföldi diplomata. Nem tudom miféle valóság alapja van az elmondottaknak, de szomorú (és az emlékek végett számomra sértő), hogy erre a sorsra jutott.


Az új hozzászólász örvendetes jó hír, és köszönettel teszem közzé az oldalon, ezzel egyidőben eltávolítottam a régi, már nem aktuális tapasztalataimat is!
Várom a megynitásról szóló hírt, köszönettel:

Egresi János, az oldal tulajdonosa.


A kastély történetéről. A Vendégváró.Hu Web lapon a következőket találtam:
Törökszentmiklóst I. Lipót király 1700-ban adományozta az Almásy családnak.. A kastély építése 1881-ben kezdődött, teljes befejezése, több lépcsőben 1901-ben fejeződött be. A család kápolnát is építetetett a parkban, melynek felszentelésére 1901-ben került sor.
A kastélyt az uradalommal eladták a Gieger családnak 1931-ben. Az 1942-es zsidó törvény végrehajtása során a kastélyt és az uradalmat a családtól elvették, az államosítást követően állami gazdaság használta.

A kastély és a hozzá tartozó park egy kétszárnyú kovácsoltvas kapun, illetve egy egyszárnyú gyalogkapun közelíthető meg. A kastélyhoz vezető út bal oldalán látható az 1860 körül elkezdett, észak-déli hosszanti tengelyű szárnyépület. A hosszanti tengelyű szárnyépületet a korábbi, a főépületet a későbbi építési periódusban emelték, a kettőt faoszlopos folyosó köti össze. A sarokrizalitos, földszintes épület kertre néző homlokzatának közepén nyitott terasz van, magasított tetőrészét galériás kilátótorony ékesíti. E torony tetőrésze a népies fa haranglábakra emlékeztet.

Udvari homlokzata felőli oldalán faoszlopos tornácot építettek, az oszlopok között hajdan mellvéd állt. A kastély a romantikus nyaralóépítészet körébe sorolható, annak ellenére, hogy (a romantikára nem jellemzően) az épület szimmetrikus elrendezésű. A szigorú elrendezés annak köszönhető, hogy a provinciális stílusú szárnyépület főhomlokzatát az Almásy-címer díszíti.

A főépület a következő építkezési periódusban épült. A neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket mutató főépület 1880 és 1890 között épülhetett. A kert felé néző homlokzati rész két végén előreugró rizalittal zárul. A rizalitok földszinti része jobban előreugrik, ezáltal bábos mellvédes teraszt képeznek.

Az eredeti kastélyépülethez csatlakozik a keleti szárny, ami egy újabb építkezés során készült. Architektúrája mind a szárnyépülettől, mind a főépülettől különbözik. A főépülethez keleten az 1901-ben épült egyhajós kápolna kapcsolódik, mely a nyolcszög három oldalával záruló szentéllyel készült. Az egyhajós kápolnát később két szintre osztották. A kastélyhoz egy 14 hektáros, 1980 óta természetvédelmi területnek nyilvánított park is tartozik.

1963-ban felújították és az idegenforgalomnak szánták. 1966-ban fel is újították, ekkor szállást és éttermet alakítottak ki az épületben. 1984-ben múzeum szoba került megnyitásra. Az épület 1990-ben az állami gazdaság jogutódjának (Rt.) birtokába került, felújították.

A kastély mellett angol telivér ménes működik, így 1998-ban a lovassportot megörökítő új falfestmény készült a kastély fogadótermében. A mellette lévő teremben pedig kiállítás látható a ménes nyertes lovainak díjairól, hajtóik kitüntetéseiről.

A kápolnában új falfestményt adtak át 2004-ben.

Forrás: http://www.itthonvagy.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=67
A szenttamási ménes és az Almásyak
Törökszentmiklóshoz tartozik Szenttamás. A török hódoltság korában lakatlanná vált területet az Almásy család telepítette e újra, Almásy Imre gróf építtette itt az egykori Almásy-kastélyt, amelynek épületét egy 14 hektáros, természetvédelmi területnek nyilvánított park övez. Almásy Imre híres angol telivér tenyésztő volt, így Szenttamás az egyik leghíresebb magyar lótenyésztési központ volt. Versenylovait, ménesét Európa-szerte ismerték, versenypályáját külföldi lovasok is látogatták. A kastély mellett ma is angol telivér ménes működik, amely az ország legnagyobb, ma is állami tulajdonban lévő ménese. Minden év augusztusában lovasversenyeket rendeznek az Almásy-kastély parkjában lévő díjugrató pályán. A kastélyban a díjnyertes lovak és festmény és kupái megtekinthetők.


Az oldalhoz még nem tartozik képalbum, mivel még nem volt lehetőségem személyes látogatásra.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Volly Gyrgy: Meggrtk. Megcsinltuk. Rszletesen: http://tmrt.hu/cikk.php?ID_cikk=49 Volly Gyrgy kommunikcis vezet

papa: 2013 auguszus 11.-n jrtam a Kastlynl, ahol egy telefonos elrhetősg volt kifggesztve a kapura. Felhvtam, s egy r kzlte, hogy a Kastly nem ltogathat, s nem is lesz, mert magn kzben van.

Volly Gyrgy: Tisztelt Ltogatk! Vllalatcsoportunk dvzl minden olyan oldalt, amely remekl mutatja be az Almsy Kastlyt, szvet melenget mdon ajnlja orszg-vilg figyelmbe e pomps memlket s csods parkjt, amelynek feljtsra vek ta energit s pnzt szn a tulajdonosa. A magunk rszrl nagyon rlnk a npszerstsnek. Ugyanakkor igyekeznnk egy apr kiegsztssel lni. A kastly a feljtsi munkk miatt egyelre engedllyel sem ltogathat, elrelthatan 2013 nyarn nyitjuk meg ismt a kapukat a vendgek eltt. Ksznjk, hogy ezzel az informcival hozzjrulhatunk a pontosabb tjkoztatshoz! Volly Gyrgy kommunikcis vezet

zska: http://www.tiszafuredi-hirhatar.hu/hirek/a-felujitott-szenttamasi-almasy-kastely http://www.tiszafuredi-hirhatar.hu/galeria/a-felujitott-szenttamasi-almasy-kastely


Bubork: A kastly Varga Mihly llamtitkr rdekeltsgi krbe tartozik.
Bubork: A kastly Varga Mihly llamtitkr rdekel
oxox: Tisztelt Egresi Jnos, Nhny ve mg szabadon ltogathat kastly volt. Gyerekkoromban szerettem odajrni (desapm trkszentmiklsi). Remek hely volt, ktoldalon karmmal (rengeteg l), gynyr kastlykert, a kastly mikor utoljra voltam, kicsit lakott volt, de a kapu (az emlitett bels kapu), mindig nyitva llt mindenki (!!!) eltt. Emlkszem desapmnak mg azt is engedtk, hogy a kastlyon bell lerakja a mhcsaldjait (akc,ill. hrsvirgzskor). Krlbell fl ve meglepve tapasztaltam, amit n i

www.kastlyok.hu  * Start  *