Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4463

Schossberger Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2194 Tura, Park u. 37.
GPS koordináta N 47.604670,E 19.599400
Régió Pest
Megye Pest

Internet

http://www.turaikastely.hu/

e-mail

tordaia@turaikastely.hu

Telefon

+30 625 6139

Megjegyzés

Magántulajdon, látogatható, kapcsolat: Tordai Anna,
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-04-19 - Látogatás dátuma: 2008-06-23 - Utolsó módosítás: 2015-08-092012. november 2 - 3 (péntek - szombat) , Halloween Hétvége

Állandó programok:
Boszorkányok idegenvezetése: mindkét nap 10.30, 13.30, 15.00
A turai kastélyt ezúttal rendhagyó módon boszorkányoknak öltözött ifjú leányok mutatják be, elmesélve a kastély történetét
Kézműves foglalkozás a turai Többsincs Óvoda szervezésében, ahol bárki kipróbálhatja a kézügyességét
Arcfestés a turai Többsincs Óvoda szervezésében, ahol bárki vidám vagy ijesztő motívumokat kérhet az arcára
Hamisítatlan jósnők segítenek abban, hogy megtudjuk mit tartogat számunkra a jövő. Mindehhez felhasználják a kártyavetést és a számok misztikáját.
Rajzkiállítás a Szienna Grafikai műhely tanulóinak legjobban sikerült alkotásaiból
Állandóan rendelkezésre álló étel (sült gesztenye, sütőtök, házi zsíros kenyér), és ital (forralt bor, meleg tea) választék


1946-tól 1975-ig állami tulajdonban, mint iskola üzemelt. 1980-tól több tulajdonosa volt..
A 31 év után, 2005. augusztusában a látogatásra megnyitott épület Budapesttől 50 km-re található Turán, felújítás előtt minden nap 9 órától látogatható. Még így romos állapotában is lenyűgöző látvány, érdemes megtekinteni.

A neo-reneszánsz stílusú turai kastélyt a gabonakereskedő családból származó báró Schossberger Zsigmond a kor egyik legnagyobb építészével, Ybl Miklóssal (korábbi feltételezések szerint ) terveztette.
Ez a feltételezés -amit dokumentum sohasem támasztott alá- nagyjából két éve megdölt, amikor korabeli írásos utalást találtak arra, hogy az épületet valójában Bukovics Gyula tervezte. Sajnos a köztudatban a mai napig Ybl neve él.

Az impozáns épületet a bárói család nyári tartózkodásra használta 1883-tól.
A háromszintes, összetett alaprajzú épület mintájául a Loire-menti kastélyok szolgáltak, belső elrendezésében olasz neo-reneszánsz vonások tükröződnek, sok toronnyal, és kéménnyel. Az épület folyosói donga-és keresztboltozatosak, az előcsarnokot, a lépcsőházat és a Pálmaházat egykor díszítőfestés borította.

A főbejáraton belépve néhány lépcsőfok visz fel a magasföldszinti előcsarnokba, ennek természetes megvilágítását fénycsapdákkal kiegészített üvegkupola biztosította. A földszinti folyosón elindulva a pálmaházba juthatunk, mely közvetlen kapcsolatban áll a Magyarország domborzatának mintájára kialakított 10 ha-os parkkal.
A kastély szállodai hasznosítási projektjét a Tura Invest Kft. irányítja. A tervezett rekonstrukció folyamán a meglévő épülethez hasonló stílusú új szárny építése során a kastélyból egy ötcsillagos, 120 szobás szállodakomplexum és konferenciaközpont valósulhat meg., ha találnak rábefektetőt.

Mivel a Bukovics Gyula által tervezett neoreneszánsz kastély értéke az eredetiségében rejlik, így jelentős hangsúlyt kap ennek megőrzése, valamint a 10,2 ha-s park botanikai szempontból is értékes növényvilágának korábbi állapotához hasonló visszaállítása.

A kastély látogathatóvá tételi folyamata folyamatosan halad előre, szinte a teljes földszinti rész, a teljes lépcsőház, az emeleti részben a folyósó és az egykori díszterem, továbbá a pálmaház feltárva, letsiztítva látogatható, a földszinti termekben tekinthető meg a kastély történetét bemutató fotó kiállítás.
Már a Pálmaház tetőzete is felújításra került, így a kastély újra látogathatóvá vált (2012.08.21.)

www.civertan.hu


www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *