Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2065Orczy - Dessewffy (Szociális otthon)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 5052 Újszász, Akácfa u. 90.
GPS koordináta N 47.298046,E 20.083506
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

http://www.ujszasz.hu/intezmenyek/zagyvaparti-idosek-otthona

e-mail:

idosek@pr.hu

Telefon:

Tel: 06-56/366-533 ,

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-12 - Látogatás dátuma: 2008-02-12 - Utolsó módosítás: 2015-01-02Orczy György építtette a klasszicista kastélyt 1831-ben. Az egyemeletes, kontyolt nyeregtetős kastély déli homlokzatát a középrizalit, a hat vájatolt dór oszlopra épített emeleti terasz és a félköríves ablakok emelik ki.

Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetővel fedett épület, északi homlokzatán oldalrizalitokkal, déli homlokzatán egytengelyes kisebb kiülésű oldalrizalitokkal. Az épület középtengelyében (a déli homlokzaton a középrizalit előtt) mindkét oldalon dór oszlopokra támaszkodó, kovácsoltvas korlátos terasz.

A földszinten egyes terek boltozottak, a többi helyiség síkfödémes. A lépcsőházban fabábos korlát. Az épület belsejét átalakították (építész: Zofahl Lőrinc ?). Tájképi kert, a területet 1890-ben csatolták Besenyszög határából Újszászhoz.
A földszint egyenes záródású ablakait félköríves szemöldökpárkány, s ugyancsak a félkörívben elhelyezett babérkoszorúk díszítik. Az emelet egyenes záródású ablakai fölött díszes növényfonat, illetve egyenes kiképzésű szemöldökpárkány látható. Kivételt a homlokzat két szélső és a középrizalit három ablaka képez, melyek félköríves záródásúak.

Az épület két végén erősen előreugró sarokrizalitok vannak. A homlokzat közepén a bejárat előtt épített, négy dór oszlopra támaszkodó előterasz található. Az épülethez tartozó 65 holdnyi erdőt, az egykori kastély angolkertjét 1890-ben csatolták Besenyszög határából Újszászhoz.

Ma Újszász Önkormányzatának Időskorúak Szociális Otthona került elhelyezésre a kastélyban, állapota leromlott, teljes felújítása már időszerű lenne.
A távlati tervek szerint a kastély privatizációját tervezik, az intézményt új épület építésével kivánják kiváltani, 2012-ig.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *