Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5114Vay kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Várkastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 4562 Vaja, Damjanich u. 75.
GPS koordináta N 47.998509,E 22.169681
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.vajavar.hu/

e-mail:

info@vajavar.hu

Telefon:

+36 (44) 385 297

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2014-08-10 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A Vay kastélyban ma a Vay Ádám Múzeum működik.

A kastély szülötte volt a Kuruc Vay Ádám, aki a Rákóczi-szabadságharc jeles személyisége, a Fejedelem udvari marsallja volt. Kuruc Vay Ádám 1657 májusában született.

II. Rákóczi Ferenc kétszer járt Vaján. A szabadságharc elején, 1703 július 19-én, majd a szatmári békét megelőző tárgyalások színhelyéül választja ismét a Vayak kastélyát 1711 január 31-én.

A Vay kastély három szakaszban épült.
A XVII. század elején készül el reneszánsz stílusban a főépület, melyet az északi-torony hozzáépítésével 1659-ben bővítenek, végleges arculatát a XVIII. század elején nyeri el a déli-torony elkészültével. Eredetileg reneszánsz stílusban készül a várkastély, melynek megnyílvánulási jegyei pl. a kőkeretes ajtók és a homlokzaton lévő kőkeretes ablakok voltak.
A XIX. század második felében jelentős átalakítások történnek az épületben. Az 1860-as években kiforgatják reneszánsz jellegéből. A belső terekben és a homlokzaton is visszabontják a kőkeretes ajtókat, ablakokat, s helyettük a ma is látható asztalos szerkezetű ajtókat helyezik el, míg a homlokzaton leszűkítik az ablaknyílásokat, csúcsíves ablakokat, ablak párokat helyeznek el. E század végén a keleti oldalon felvonóhidat építenek, ez is a neoromantikus átalakítás része. Erre az időre tehető a belső termek járószintjének teljes felújítása is. Több, mint egy évszázadig ezt a formáját mutatja a várkastély.

1960-62 között első ízben restaurálják a műemléképületet, s törekszenek az eredeti állapot bemutatására.
Az OMVH jelentős ráfordítással felújítja a kastélyt. Törekednek a reneszánsz jelleg bemutatására, ezért egy csúcsíves ablakpár kivételével valamennyi csúcsíves ablakot kibontanak, s visszahelyezik a kőkereteket, illetve bejelölik azok helyeit a homlokzaton. A pártázatos tornyokon is változtatnak. az északi-tornyon megemelik a pártázatot, lebontják a fedést róla, így kapja a bástya jelleget. A déli részen viszont visszabontják a pártázatot, s egy egyszerű sátortetőt kap a torony.

1996-2004-es helyreállítási, restaurálási munkák során még közelebb viszik a kastélyt a XVII. századi arculatához. A múzeumi részeken nagyon szépen helyreállított, középkori nemesei butorokat mutatnak be, az intarziás berakások, diszítések különösen szépek. Van egy ónozott diszítésű szekrény is, ami ritkaság számba megy.

Múzeumszervezés
A gondolat, hogy a várkastély méltóbb annál, hogy borbélyműhelynek, orvosi rendelőnek, stb. adjon helyt, Molnár Mátyásnak és feleségének jutott eszébe. Őket 1957-ben helyezték át Túristvándiból, ahol addig tanítottak. Áldozatos munkájuknak hamarosan meglett az eredménye, 1961-ben nagy lendületet kapott az épület restaurálási munkája.
1964. október 4-én Köpeczi Béla akadémikus nyitotta meg a Kuruc Vay Ádám múzeumot.
Földszint: időszaki kiállításoknak ad helyet, továbbá a díszterem (könyvtár) rendezvényeknek (esküvők és hangversenyek) ad helyet.
I. emelet: érdekessége a menyezeten lévő stukkódiszítés, korábban ez volt a kastély díszterme. Rekonstruált cserépkályha, lovagtermi hangulatú berendezéssel.
II. emelet: a kastély művészettörténeti értékeként, a második emeleti díszterem mennyezetén látható freskó 1896-ban készült, honfoglalásunk ezredik évfordulójának tiszteletére. Alkotója Lohr Ferenc festőművész, aki a kastély akkori tulajdonosától, gr.Vay Ádámtól kapta a megbízást. A freskó az 1396-os nikápolyi csata egy jelenetét ábrázolja. A kép előterében Zsigmond király, mögötte Vay Titusz, Kanizsai János érsek és Garai Miklós horvát bán látható.
A lépcsőfeljáróban kapott helyett az a fa szánkó, melyen Mária Teréziát szánkoztatta meg a Vay-család egyik tagja, nyár révén sóval szóratták fel az útvonalat.
Ezen az emeleten kapott helyet a Vay-család történetét bemutató kiállítás, továbbá a "Rákóczi-szabadságharc tiszaháti emlékei" című kiállítás anyaga.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
:

www.kastlyok.hu  * Start  *