Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2367

Zichy Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7041 Vajta, Petőfi u. 73.
GPS koordináta N 46.706878,E 18.665190
Régió Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet

http://www.ccbce.com/Magyar/au.html

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-19 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2016-05-18A Zichy grófok 1650-ben szerezték meg a vajtai uradalmat, ahol - a család egy kisebb méretű, korábban épült kúriája útán építették a kastélyt. Az 1900-as évek elején a Zichy család az öt leggazdagabb nemesi család közé tartozott Magyarországon, több mint harminc magánbirtokkal rendelkezett.

Az út mellett álló, nemesen egyszerű vonalú Zichy-kastély építkezései az 1920-as években kezdődtek meg. Pollack Mihály 1815. évi klasszicista terve alapján Havel Lipót és Schmidt Miksa építette Zichy Aladár gróf megrendelésére 1923-ban a kastélyt, amely később gyermeküdülő lett, majd oktatási intézmény kapott itt helyet.

A kastélyt tökéletes arányosság jellemzi. Az épületen 12 kémény és 365 ablak van. Előkertje geometrikus elrendezésű, francia stílusú. A hátsó, angolkertre néző homlokzaton 13 m magas, kazettás boltozatú kupolát helyeztek el. A kupolától lépcsősor vezet a parkba. Néhány eredeti bútordarab is megmaradt a kastély berendezési tárgyai közül. A kupolatermet különböző, nemes faanyagokból kialakított, páratlan szépségű intarziás padló borítja.

A második világháborút követően a Zichy család Svédországba menekült, a birtok pedig államosításra került. Az ezt követő években a kastély a politikai vezetők és családjaik nyaralójaként szolgált. Az 1956 után a kastélyt mozgássérült gyermekek számára átalakított táborként használták.

1994-re teljesen elhagyatottá vált a birtok, mivel nem volt anyagi fedezet a fenntartására, és így meglehetősen megrongálódott és tönkrement.

A Calvary Chapel (Golgota Keresztény Gyülekezet) 2000-ben vásárolta meg, hogy a Kelet Európaiak számára is elérhető Biblia iskolát alapítson benne.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *