Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1742

Ürményi-Dréher Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2473 Vál, Vajda János u. 13.
GPS koordináta N 47.361597,E 18.681374
Régió Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet

http://valkozseg.extra.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-29 - Látogatás dátuma: 2007-08-26 - Utolsó módosítás: 2015-01-11Az Ürményi kastély építtetője és tulajdonosa Ürményi József, a XVIII. századi negyedik negyedében Pest megye kormányzója, magyarországi kincstárnok, királyi személynök, az 1791-92. évi országgyűlésen a követek táblájának elnöke.Kastélyának építésénél különösen óvatos, és takarékos volt. Megelégedett azzal, hogy a jezsuiták egykori papi házát egy emelettel magasabbra építtette. Az építkezést Kasselik Fidél, Ausztriából származó mester végezte, aki többek között a Pesti Magyar Színházat is tervezte. "Az U-alakú, emeletes épület a copf legkésőbbi formáit mutatja és különösen a középső részének architektúrája, vasrácsos erkélyével, finom részleteket tartalmaz, amelyek némileg emlékeztetnek a közeli Fehérvár püspöki palotájára" - írta róla Rados Jenő műegyetemi professzor 1939-ben megjelent könyvében, mely a magyar kastélyokról szól.

A kastély többféle célt szolgált már: volt német katonai szálláshely, hadi kórház. 1961-ben, majd 1969-ben történt tatarozása után mezőgazdasági szakiskola, évek óta üresen áll, állaga borzamassá vált.

Az Önkormányzat elképzelései, tervei egy cikk alapján a következő:
2006.06.28. - Vitkóczi Éva (http://www.regioregia.hu/index.php?hir_id=1574)
– Az Ürményi kastélyt kétmilliárd forintos beruházás keretében tervezzük működő, így a település számára hasznot hozó egységgé teremteni. Ehhez elkészült a pályázat az elmúlt esztendő alatt, amely ügyében döntést a nyár végére várunk. A beruházóval kötött megállapodásunk abban egyedi, hogy nem a hagyományos módon megvásárolják az ingatlant, hanem a tulajdonukba kerül. A pályázatot az önkormányzat úgy nyújtja be, hogy annak önrészét a kivitelező rendelkezésre bocsátja, a kivitelezési terveket elkészíti és engedélyezteti. Sikeres pályázat esetén az együttműködő cég megépíti Válon a 125 férőhelyes óvodát, 300 adagos, 100–150 fős főzőkonyhás étteremmel, valamint összeépíti ezt a faluházzal és a régi iskolával. Ezért a kastély a beruházó tulajdonába kerül.
Jelenleg elkészültek az engedélyes tervek a kastélyról és az óvodáról döntés várhatóan szeptember, október környékén születik majd. A kivitelező azonban az idei évben elkezdi építeni az óvodát akkor is, ha első körben nem nyer a pályázat. Ez jelzi az elszántságot mindkét részről, addig fogunk pályázni, amíg nem bírálják el pozitívan.

– Milyen tervei vannak a kastéllyal a kivitelezőnek?
– Egyik részéből szálloda lesz, wellness szolgáltatásokkal, a másik részbe pedig modern konferenciatermeket, kiállítótermeket terveznek. A beruházás helyi jelentőségét az adja, hogy a váliaknak nincs igazán lehetőségük helyben dolgozni, Vál nem ipari övezet, kevés vállalkozó van. Ez persze a 2400 fős település bevételeit is érzékenyen érinti.


Ott jártunkkor, egy nagyon lepusztult épületet és parkot láttunk, bármiféle felújításnak nyomát nem láttuk, bár a tervek alapján már 1 év elmúlt!
A parkban van egy "Étterem" amit használ még az iskola.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *