Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6352Tomcsányi (Lónyay) Kastély - Bereg múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 26.
GPS koordináta N 48.131481,E 22.317008
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.beregimuzeum.koznet.hu/

e-mail:

beregmuz@freemail.hu

Telefon:

45/470-638

Megjegyzés:

beregi.vasarosnameny@museum.hu

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-04 - Látogatás dátuma: 2008-04-27 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A Lónyayak a honfoglalással egy időben kerültek a térségbe. Közülük sok jeles tudós, udvari főember, magas állami tisztségviselő, kiváló magyar hazafi került ki. Meghatározó szerepet játszottak a terület életében. Tevékenységük nyomán templomok, iskolák épültek, iskolai alapítványok születtek. Több településen mintagazdaságot működtettek. Kastélyaikkal, udvarházaikkal Európát hozták Beregbe.

A kastélyt 1728-ban építette Lónyay László, jelenlegi barokk formáját fia, ifj. Lónyay László alakította ki, amikor az épületet két sarokszobával és árkádos tornáccal kitoldatta. A hátsó két sarokszobát a 18. század utolsó harmadában építették hozzá. Ekkor épült a gazdasági épületek egy része is, amelyek a XIX. század végére körülhatárolták a kastélyudvart.

A XIX. század közepén a kastély lányágon öröklődött. Tomcsányi Vilmos Pál felesége, Vladár Erzsébet révén.
A Tomcsányi család az államosításig használta a kastélyt. Ezután a katonai kiegészítő parancsnokság tanyázott benne, majd 1954-től középiskolai kollégium működött a kastélyban 1986-ig, az új kollégium megépültéig. Ezt követően 2005-ig az épület felújításra, funkcióra várt. Ezt szorgalmazta Dr.Tomcsányi Pál Széchenyi-díjas akadémikus, aki még fiatalságát többnyire Vásárosnaményban töltötte, és aki az 1980-as évek elejétől visszatérő vendége volt a városnak.

A helyreállítására, idegenforgalmi célú hasznosítására – Jüttner Csaba polgármester kezdeményezésére –, az Európai Unió által meghirdetett pályázati lehetőség felhasználásával kerülhetett sor.

A kastély 2007 augusztusában a felújítását követően a Bereg múzeumnak ad otthont.

A Tomcsányi kastély Vásárosnamény belterületén, a belvárosban, a Szabadság téren helyezkedik el.
A gyönyörű, ám igen elhanyagolt állapotú Tomcsányi Kastély felújítására nyert el közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a ROP keretében Vásárosnamény Város Önkormányzata. Felújítására 2005-2007 közöt került sor.
A felújítási program, a város önkormányzatának és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának partnerségi együttműködésével valósul meg, előbbi az építészeti felújítást hajtja végre, utóbbi pedig a múzeum berendezését és szakmai működtetését vállalta.

A vásárosnaményi Beregi Múzeumot Csiszár Árpád alapította 1963-ban. A gyűjteménynek 1970-től, a város központjában lévő egyik legszebb épület, a Rákóczi út 13. szám alatt lévő Máthé kúria adott otthont.

A kastély 2007 augusztusában a felújítását követően a Bereg múzeumnak ad otthont.
Az 1963-ben alapított Beregi Múzeum immár véglegesen új helyén, a város egyetlen bejegyzett s a felújítás után (2007. augusztus 31.) ismét pompázó barokk műemléki Tomcsányi kastély épületében fogadja kiállításainak látgatóit.
Köszönhetően az elődök és a múzeum jelenlegi munkatársainak, immár csaknem 40.000 db, nagy részben országosan is jegyzett néprajzi, régészeti és történeti tárgyat őriz, gondoz a térség kulturális örökségének hivatott gyűjteménye (népművészeti anyagának, elsősorban hímzéseinek, szőtteseinek, művészi vasöntvény gyűjteményének). A hírneves Tomcsányi kastély 10 teremben csoportosítva, válogatott tárgy együttesekkel és eddig nem igen látott fotókkal, képző- és iparművészeti alkotásokkal és hangulatosan alakított közönség-terekkel szolgálja az érdeklodő látogatókat.
A Bereg kincsei címet viselő tárlat -fűzér, a beregi Tiszahát, valamint az oklevelekben először 1214-ben említett, később jelentős térségi központ szerepet is ellátó Vásárosnamény (Namény) táji-történeti és társadalmi viszonyait vázolja fel a bevezetőben.
A tágas fogadó térből először abba a helyiségbe jutunk, amely a legendás múzeumalapító és református lelkész, Csiszár Árpád tiszteletes (1912 - 1989) izgalmas és a jövőnek is példát mutató életútját, annak érdekes és tanulságos eseményeit vetíti elénk. Ember- és népismerete, valamint a feléje áradó bizalom révén sikerült megalapozni a későbbi múzeum gazdag gyűjteményeit.

A kiállító kastély melléképületeiben és a pincében, a múzeum gyűjteményeinek java és az azokat gondozó szakemberek kaptak szintén korszerű és magas színvonalú elhelyezést a régió operatív programjának kiemelkedő anyagi támogatásával.

Műtárgy látványraktár - kerámia gyűjtemény
A régi háztartásban sokféle cserépedényre volt szükség. Területünkön állandó, számottevő fazekasság csak a 17. századig volt. Így később az edényeket a vásárokon szerezték be. A nagy kerámia központok fazekasai elhozták áruikat a naményi vásárba, ahol több központ gyártmányai találkoztak. A kiállított anyaggal területünk változatos kerámia anyagának származását mutatjuk be. A látványraktár darabjait a kastély pincéjében tekinthetik meg a látogatók.

Digitális múzeum
A Beregi Múzeum a Néprajzi Múzeummal közösen 2004-ben gyűjteményének mintegy 4000 darabját digitálisan is földolgozta. Az így elkészült adatbázis a Néprajzi Múzeum honlapján tekinthető meg

Az éplet felújítása magas színvonalú szakmai munkára utal, gondoltak a mozgássérültektre is, a park (még friss) helyreállítáősa is szép munka.
A Múzeum belső terei nem zsuffoltak, nézelődésre, elmélkedésre van bőven megismerendő tárgyi emlék, jól áttekinthető tájékoztató táblákkal ellátott.
Saját vélemény: 16 óra előtt érkeztünk 15 perccel, ekkor szembesültünk a nyitva tartással. Sajnos már csak 15 percünk maradt a múzeum "végig futására". Tüzetesebb megismerésre még vissza térünk, most csak arra volt idő, hogy néhány felvételt készítsek, és megállapítsuk, hogy ide érdemes visszatérni és megismerni a kiállított anyagot részletesen. Visszatértünk: 2008.04.27-én és megismertük a Múzeum anyagát részletesen, a pincében lévő látványtárat is.
Köszönöm szépen a Múzeum munkatársainak, hogy lehetőséget biztosítottak a részletes képi anyag elkészítéséhez.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *