Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2586

Erdődy – Bercsényi Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9751 Vép, Szent Imre u. 39.
GPS koordináta N 47.232916,E 16.713638
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet

http://www.mezgazd-vep.sulinet.hu/iskolank/kastely.html

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2007-10-06 - Utolsó módosítás: 2015-08-28A kastély építésének pontos története nem ismert, csupán azt tudni, hogy a történelem folyamán többször átépítették, s többször is gazdát cserélt. 1500. körül Bakócz Tamás a tulajdonos, majd halála után az Erdődyek öröklik a birtokot. Az Erdődyek mellett Zrínyi Miklós szigetvári hős, Bercsényi Miklós és Széchenyi István személyével is kapcsolatba kerül.

A vépi kastély kápolnájában lévő kőtábla tanusága szerint a kastély kétszer lett átépítve 1848. előtt: 1615-ben és 1726-ban. 1615-ben Erdődy Tamás építi át a várkastélyt. Valószínüleg akkor kapta négyszögletes formáját, árkádos, oszlopos reneszánsz udvarát, tornyát és bástyáit. Körülötte vizesárok húzódott. Sajnos semmiféle kép vagy ábra, pontosabb leírás nincsen ebből a korszakból, csupán az 1615-ös és 1726-os év közötti időből van néhány ide vonatkozó adat.
A későbbiek során is adódtak kisebb-nagyobb átalakítások a kastélyon. Így Erdődy IV. Sándor (1865-1940) ideje alatt az északkeleti szárny külső duplakaros lépcsője helyébe szobákat és fürdoszobákat alakítottak ki. Az üvegházhoz épített pavilon teteje egy nagy terasszá lett alakítva, melyre a könyvtárból lehetett kijutni. Az északi oldalon lévő konyha kifelé dupla szélességűre épült át. Ennek a résznek a teteje szintén terasz volt. Ezek mind olyan átalakítások, amit a jobb és praktikusabb lakhatóság kedvéért végeztek el.

A II. világháború évei alatt a kastély állapota nagyon leromlott, belső berendezései is tönkrementek. A második világháborút követően a kastély többször is gazdát cserélt, majd 1963-ban megkezdődött a diákotthonná való átalakítása. A műemlék jellegű épület restaurálása a Műemlékvédelmi Felügyelőség hozzájárulásával és irányításával történt 1965-ben. Ezt kővetően költözött a mezőgazdasági szakiskola a kastélyba, az átalakítások során az épület diszítései "elmútak", a nyílászárók vas szerkezetre cserélődtek, eredeti szépsége megfakult. A kápolnát könyvtár céljára alakították át.
A II. világháborút követőne a kastélyt körülvevő 29,5 hektáros park állapota jelentősen reromlott, a mezőgazdasági szakiskola beköltözésével a park javult ugyan, de eredeti szépségét nem nyerte vissza. Természetvédelmi területté nyilvánították, számos ritka fa fajta található a parkban, kaukázusi fenyő, lucfenyő, gyantáscédrus, tiszafák.

A kastélyt 1985-ben ismét felújították, a szakiskola 1990 utánig használta az épületet, a parkban számos új épületet emeltek és a szakiskola kiköltözött a kastélyból, jelenleg üresen áll, állaga folyamatosan romlik, látványa szégyenletes.

2012. február 8. - egy napra lehetővé tették a kastéyl belsejének megtekintését. (http://www.tvszombathely.hu/hirek/ujra-megnyitja-kapuit-a-vepi-erdody-kastely-20120208)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *