Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2214Károlyi Gáspár Biblia (első magyar nyelvű Biblia), Református templom

Kategória Vallás , Múzeum , Biblia

Kép album megtekintése

Cím 3888 Vizsoly, Szent János u. 80.
GPS koordináta N 48.383926,E 21.215908
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.vizsolyibiblia.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Mantskovits Nyomtatástörténeti Múzeum

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-15 - Látogatás dátuma: 2016-04-29 - Utolsó módosítás: 2019-11-15Kiemelkedő nevezetesség: az első Magyar nyelvű "Károli Gáspár Biblia" egyik eredeti példánya, amely a Református templomban van kiállítva. A templommal szembeni házban nyomtatták az első Magyar nyelvű Károli Bibliát. A Református templom idegenvezetéssel (belépő) látogatható. Fényképezni, videózni tilos.

Református templom
A jelenlegi háromosztatú szentély épült először, mint teljes templom. A terület betelepüléséből és az épület formai kialakításából következtetve a 12. század legvégén, esetleg a 13. század elején kezdhették építeni, de 1220-ban már állnia kellett, mert abban az ezstendőben "Igyházasvisl"-t is említenek az oklevelek.
A történelmi tények azt látszanak bizonyítani, hogy az épület bővítését a 14. század huszas éveire befejezték.

Vizsolyi Biblia (első magyar nyelvre fordítás, 1570, Károlyi Gáspár)
gy ír visszaemlékezésében Károlyi Gáspár, magyar Bibliafordítónk.
E kiemelkedő munkájának célja az volt, hogy minden magyar ember megértse Isten igéjét és így szólíthassa meg imáiban. Maga a fordító Nagykárolyban született (innen a vezetéknév is) később Brassóban, Wittenbergben tanult, majd Göncre került ahol a Kassavölgyi, majd az Abaúji, ezek után pedig Abaúj-Tornai egyházmegye seniora lett.
Itt kezdte meg a fordító munkát az 1570-es évek elején. Több fordító társa volt, de az első magyar nyelvű teljes fordítást ő gondozta, szerkesztette és sajtó alá rendezte.

A fordítás kéziratait Göncről Vizsolyba, egyik fő segédje Szenczi Molnár Albert hordta át, hol gyalogszerrel, hol lovaskocsin.
A nyomdászmester, Matskovit Bálint 1588 második felében költözött Galgócról Vizsolyba, a nyomdájával együtt. Vizsolyra több szempont miatt esett a választás. Egyrészt közel volt Gönchöz, másrészt pedig félreeső és biztonságos helyen volt a nyugodt környezetet igénylő munkához, mely az akkori három részre szakadt ország háborús időszakaiban ez különösen is fontos volt. A biztonságos munkát még az is elősegítette, hogy akkoriban Vizsoly birtokosa Rákóczi Zsigmond fejedelem volt, aki elhivatottsággal támogatta ezt a munkát.
A nyomtatás 1589 Február 18-án kezdődött és 1590 Július 20-án fejeződött be.

Mantskovit Nyomtatástörténeti Múzeum
A Múzeum Magyarország 16.századi nyomdászatába ad betekintést.
Az első teremben egy üvegpadló alatt mutatja be "Nagy Magyarországot", rajta elhelyezve a kor 29 magyarországi helységét, ahol nyomdászatot üzemeltettek. A helyeket kis jelölés, a nyomdára és a helyre jellemző kis képpel illusztrálja a 29 nyomdát működtető települést.
Körbe a tablókon a könyvnyomtatás korai évszázadainak főbb jellemzőit mutatja be.
Idehaza a nyomdatulajdonosok és patrónusok többsége protestáns (lutheránus, kálvinista és unitárius) volt, katoliukus nyomda előszőr 1578-ban létesült.

A második (belső) teremben a Vizsolyi 16.századi nyomdáját a Mantskovit Bálint nyomdáját mutatják be (1589-1599). A tablók körben a falon a vizsolyi könyvnyomtatást mutatja be.

Görög katolikus templom
A helyi görög katolikus templom 1901-ben épült fel a hívek gyűjtötte közadományokból. A teplomhajó hossza 17, szélessége 7 méter. Szentélye nyugatra néz, keramit kockával van kirakva. Tölgyfa ajtaja román stílusú. Tabernákuluma, hat gyertyatartója szép látvány. Oltárán az evangéliumi könyv látható, alatta a textil ereklyetartó a belevarrt ereklyével. Az itt látható egyik olajfestmény Szűz Máriát, Nagyboldogasszonyt - az Ő tiszteletére szentelték fel a templomot - a másik Jézus Krisztus megkeresztelését ábrázolja. Az ikonosztázion 1996-ban készült el

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *