Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3066Miskolczy - Pfeiffer - Karátsony kastély (iskola)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9516 Vönöck, Kossuth utca 116.
GPS koordináta N 47.315150,E 17.157160
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://vonock.freeweb.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Erdei iskola (szállás) ?

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2015-08-28A képalbum egy részétPorkoláb Gábor készítette, köszönet érte.

A Kemenesalja lankás lejtőjén, Celldömölktől északra találjuk a 850 körüli lélekszámú községet. Északi határát a Cser egyenletes fennsíkja teszi ki, amelyet többnyire erdő borít. A délkelet felé lassan ereszkedő lejtő falu feletti részén sok helyen szőlők, nagyüzemi gyümölcsösök díszlenek. A határ alsó részén, a Cinca patak mellékén főként szántóföldeket, helyenként réteket találhatunk.
Műúton Celldömölkről közelíthető meg legegyszerűbben, Kemenesszentmárton érintésével. Innen tovább Kenyeri felé egy hosszú, de nagyon szép, erdők között vezető út visz át a Cser fennsíkján. Vasútja, és így állomása az 1979-es évben megszűnt.

Már a római korban is lakott volt a környék, Vönöck és Kemenessömjén - Kemenesmihályfa határában haladt el egy római hadiút. Ezt az utat még a középkorban is használták, s kavicsos nyomát ma is fel lehet fedezni a szántásokon. egy római sírt tártak fel az út mellett, belőle egy tégla került elő, melyet a művelődési ház falába építettek be.
A település első hiteles írásos említése 1303-ból maradt fenn, Wenyzk formában. (Más források szerint még korábban: 1265 - Vonoz). Története során végig köznemesek birtokolták.

Látnivalók:

Miskolczy - Pfeiffer - Karátsony-kastély
A kastélyt 1902-1903-ban emletette Miskolczy Imre historizáló, döntően neobarokk stílusban. 1906-ban az uradalmat és a kastélyt Pfeiffer Ottó soproni lakos vásárolta meg, 1940 körül pedig Karátsony László tábornok birtokába került.
A II. világháború végén egy ideig az oroszok tartották megszállva a kastélyt, ahol később általános iskolát alakítottak ki. Az épületet gondozott park veszi körül.
2009 évig iskola volt, de az Önkormányzat gyerekhiány miatt, erdei iskolai szállásnak alkította át.

A római kor emlékét őrzi a Művelődési Ház falába beépített tégla, melyet a római hadiút mentén feltárt sírban találták .

1811-1812-ben a Farkas-kúriában élt Kisfaludy Károly író, költő. Itt öntötte végleges formába „A tatárok Magyarországon” című művét. Emléktáblája az 1997-ben létrehozott parkban található.

Az Evangélikus templom 1796-ban épült, melyhez 1903-ban készült el a torony.
Szili Pál tanító síremléke az evangélikus temetőben található ő az 1848-49-es szabadságharc idején őrmesterként harcolt. Evangélikus Web lap

A Római katolikus templomot (1943) Szent István Királynak szentelték, 2001.ben újabb harangot kapott.

A vidék népi építészetének egyik jeles képviselője a szegényparaszti porta, amelyet a Vasi Múzemba telepítettek át a községből. Különlegessége a hosszúágas kontyolt tető alkalmazása.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *