Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3681

Apponyi kastélyok -Appony (Oponice) - Kastélyszálló

Kategória Kastélyszálló , Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 95614 Appony, Oponice, Oponice 271.
GPS koordináta N 48.464153,E 18.147842
Régió Dél-Nyugat
Megye Nyitra

Internet

http://www.chateauappony.sk/

e-mail

info@chateauappony.sk

Telefon

+421 38 32 38 111

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-12-24 - Látogatás dátuma: 2013-04-07 - Utolsó módosítás: 2015-04-142013.04.07. - látogatás a kastélyszállóban:
Udvarias, készséges vendégfogadás, sajnos magyar nyelvű nincs a személyzet között, de angolul, németül értenek, beszélnek. Ízletes ételeket főző konyha, mink német nyelvű étlapot kértünk.

A kastélyban elhelyezett Apponyi könyvtárat vezetéssel lehetett megnézni.

A kastély a teljes pusztulás bekövetkezésének utolsó pillanatában megmenekült, teljesen helyreállították, minőségi munkát végezve. A főépületet nem zavarva, a kastély egy üvegfolyósóval van összekötve az új épületben elhelyezett wellness-el.
Természetesen bankkártyával lehet fizetni. A könyvtár vezetéses megtekintéséért fizetni kell 6 EURO/személy.

Sajnos a templom zárva volt, így belső megismerése. bemutathatósága képekben elmaradt, a kiskastélyban lévő vadászati múzeum is zárva volt.

Az oda vezető úthoz Komáromot választottam határátkelő helyként, majd Nyitra felé véve az irányt utaztunk a kastélyig. Meglepő volt, hogy az út során, jó állapotú utakon utazhattunk, a települések rendezettek, tiszták, a házak jó állapotúak voltak, írom ezt azért, mert korábban, Parassapusztánál átlépve nagyon rossz állapotokat tapasztaltunk, amit hazafelé ismét tapasztalhattuk, mivel hazafelé Parassapusztánál léptük újra át a határt. Mintha nem is ugyanabban az országban jártunk volna, ezt még a közlekedő autósokra is írhatom.

A település és a kastélyok
A művészet és a történelem kedvelőit megragadja a Szlovákia nyugati részén, a Nyitrától (Nitra) nem messze fekvő Appony (Oponice) községben található a 16. században, reneszánsz stílusban épült két kastély.(kis és nagy kastély).

Az Apponyi-család birtoka volt, a kiskastélyt amely azt a 19. század közepén átalakította és kibővítette. Az utolsó építési módosítások következtében neogótikus elemeket kapott.
A kiskastélyban jelenleg az Apponyi-múzeum kapott helyet, amelyben többek között megcsodálhatjuk a falfestményeket és a vadásztrófeákat. A kiállítás megismerteti a látogatót a jelentős magyar nemesi Apponyi-nemzedék történelmével, amelyből az albán királynő, Apponyi Gerardine is származott.
A két késő reneszánsz kastély közül a nagyobbikat 1844 és 1846 között bővítették. Benne található a híres 26 000 kötetes Apponyi-könyvtár, melyet 1774-ben alapított gr. Apponyi Antal Bécsben, 1855-ben ide költöztették át, számos könyvritkasága és pazar berendezése van.

Apponyi Múzeum
Az Apponyban (Oponice) található Apponyi Múzeum 1993-ban jött létre, és az Apponyiak nemesi családjának nyomait kutatja, akik először az itteni várban, majd később a községben található kastélyban laktak.

Számos jelentős szobrász- és művészeti alkotás maradt fenn utánuk, amelyek némelyike épp ebben a múzeumban van kiállítva. Nagyon értékes fennmaradt gyűjtemény az Apponyiak könyvtára, amelyet láthatnak is a látogatók a kastély megtekintése folyamán. A múzeum gyűjteményi alapját még empíre-kori bútorok, vadásztrófeák, az itteni Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt templomból való egyházi kegytárgyak valamint a család tagjainak fennmaradt portréi is gazdagítják.

A kastély földszintjén került elhelyezésre a második világháború végéről származó, repüléssel kapcsolatos tárgyi leleteket, valamint azon amerikai B-17-esek lezuhanásai körüli történeteket felölelő tematikus kiállítás, amelyek az itteni Tribecsi-hegységben (Tribečské pohorie) fejezték be pályafutásukat.

Apponyi Kastélyszálló****
Az Apponyi nemesi család reneszánsz kastélya költséges felújítás után egy luxus szállodává alakították át, megtartva a híres barokk könyvtárat.

Az egyedülálló szálloda komplexumba elegáns és tágas szobákat, fényűzően berendezett apartmanokat alakítottak ki, a kastély csodálatos történelmi tereit megtartva
A kastélyban vendégeskedett személyiségek tagjai: az elnöki dinasztia Roosveltovcov, Josephine Baker, Maharadzsa Patiala, Thomas Cardeza Titanic, Queen Geraldine Albánia és még sokan mások.

A szálloda elegáns étterme a "Songe", ami a szálloda büszkesége, gasztronómiai élmény kellemes környezetben, "lobby bar" széles választékát biztosítva a márkás szeszes italoknak.

A látogatók kényelmét szolgálja a modern fedett wellness-medence, pezsgőfürdő, szauna és masszázs.
Park, amely körülveszi a kastélyt egy oázis az óriási fákkal és a kis tóval. Ebben a gyönyörű területen van kialakítva két teniszpálya is, mesterséges világítással ellátva. A kastély díszvilágítást is kapott.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *