Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2081

Zichy Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Zákány, Szabadság út 92. (Szécshenyi kastély?)
GPS koordináta N 46.277664,E 16.947222
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

http://www.zakany.hu/

e-mail

zakanyhiv@t-online.hu

Telefon

Megjegyzés

Polg.mesteri hivatal: 82/709-059
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-03-02 - Utolsó módosítás: 2013-07-21A feltárások szerint már a római korban volt itt lakott település. Erre utal, hogy a házak alapjainak kiásásánál mindig bukkannak cserepekre, kövekre, s egyszer még egy római kori épület lerakott járólapjait is megtalálták. Írott források vannak, hogy a római korban már szőlészkedtek a környéken. Az ásatások során egy római kori erődítmény nyomait is felfedezték. A patak iszapjában egy leéget ókori épület gerendáira leltek.

Az első írásos emlék 1227-ben Zacun néven említi a falut. Várát 1325-ben már jegyezték, majd a két évvel későbbi híradások rév és vám működéséről számolnak be. Ekkor Alsó- és Felső Zákányról beszéltek, ami később összeolvadt.

A Közép-Dráva-völgyben lévő község vasúti- határátkelőhely és csomópont, amely az itt élők fő megélhetési forrása. 1227-ben Zakun néven említik először az oklevelek, száz évvel később a váráról, a vámról és a révről írnak. A törökkel vívott harcok idején és a Rákóczi-szabadságharc alatt viharos időket élt át a település. Lakói hol elhagyták, hol visszaköltöztek. 1733-tól ismét benépesült. Csokonai a század végén híres borairól tett említést.

www.civertan.hu

A település utolsó földbirtokosa Zichy Ödön volt, aki 1911-ben építette kastélyát, amelyben ma az egyik általános iskola működik. Parkjában védett növények vannak. Országos jelentőségű természetvédelmi területe a 19 ha-os Tölös-hegy (Látóhegy).

Kastélypark
Ez a park korábban Zichy-tulajdon volt, ma az általános iskola számára teremt szép és hangulatos környezetet. Értékes fái a páfrányfenyő, a kaukázusi jegenyefenyő, a tiszafa, a malonyai tuják és a hamisciprusok. Külön figyelmet érdemel a 30 fából álló hársfa sétány. A park kertművészeti szempontból is értékes.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *