Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2615

Zichy Mihály kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Zala, Zichy Mihály utca 20.
GPS koordináta N 46.739214,E 18.001612
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

http://www.zalafalu.hu/?page=23

e-mail

titkarsag@smmi.hu

Telefon

84/320-607

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2012-08-04 - Utolsó módosítás: 2013-07-21A község egykori birtokosainak otthonát, a Zichy-kúriát a XIX. század második felében, romantikus stílusban építették újjá, akkor alakult ki a ma is látható végleges formája.

A Zichy kúriát, mely Zichy Mihály festőművész szülőháza az 1790-es években kezdték építeni majd fokozatosan bővítették. Itt éltek Zichy Mihály szülei, a testvére, s miután a festő visszatért Oroszországból, már a négy gyermeke és a felesége is itt telepedett le. Főként nyáron laktak itt, télen a fővárosba költöztek. Akkoriban pezsgő élet folyt a településen és a birtokon. Cselédházak, istálló és kocsiszín épült a kúria mellé, külső és belső személyzet biztosította a család ellátását.

Zichy Mihály a XIX. századi magyar festészet és grafika egyik legkiemelkedőbb alakja. Művészetének mesteri színvonala, bravúros rajzi és akvarell-technikája miatt több, mint száz éve a közfigyelem csodálata veszi körül.
1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben. Zala területe alig kétezer hektár. Ötszáz körüli a lélekszáma. A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század elején. A jelenlegi egyszintes nemesi kúria 1820 körül épült, amelynek északi szárnyához a festőművész építtetett egy “L” alakú toldást, műterem céljából.

Ma itt van a Zichy Mihály Emlékmúzeum. A kúria parkja természetvédelmi terület.

Zichy-kúria parkja
A Zichy család kúriáját 12 hektáros park övezi. A természetvédelmi terület figyelemre méltó érdekessége a kis csobogó patakkal párhuzamosan telepített vasfasor.

A parkot közút osztja ketté. A kastélyt a felső parkban szép lucfenyők fogják közre. Az alsó park sétányát idős vadgesztenyesor szegélyezi. Méretes korai juharok, kocsánytalan tölgyek, platánfák, magas kőrisek és erdeifenyők találhatók itt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *