Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3115

Hűvös - Erdődy kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8900 Zalaegerszeg (Botfa), Várberki u. 13.
GPS koordináta N 46.800941,E 16.864654
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet

http://www.botfaihaz.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Mindszenty Ifjúsági Ház (Ifjusági szállás, erdei iskola)
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-03 - Utolsó módosítás: 2015-08-25Mindszenty Ifjusági Ház , Erdei iskola
A rendszerváltást követően (1992-2006) a Nyolc Boldogság katolikus közösség használatában volt, mely idő alatt a közösség fel is újította az épületet.
2007-től a Mindszenty Iskoláért Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület fenntartásában kezdte meg ifjúsági házként való működését a kastély. 2012 őszétől pedig ifjúsági ház funkcióját megtartva a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend fenntartásában működik az épület.

Jövőbeni terveink:
A nyílászárók szigetelésének javítása. A ház világításában kis fogyasztású fényforrásokra való áttérésre lesz szükség.
A ház földgáz üzemű kazánjainak korszerűsítése esetleg cseréje, lehetőség szerint zöldenergiákkal (napkollektor, hőszivattyú...)való kiegészítése, felváltása.
Az esővíz hatékony felfogása földalatti tartályokba, mellyel az öntözésen kívül a ház mellékhelységeinek az öblítését lehetne biztosítani.

Erdei iskola
A foglalkozások nagy részénél az ideális létszám 10-15 fő, így nagyobb létszámok esetén két esetleg három program párhuzamos tartása az ideális (5 napos, 4 éjszakás programokkal).

A kert.
Gazdag a kert növény és állatvilága. A fészkelő madarak közül a házi rozsdafarkú a kastély gerendázatán költ, az énekes és feketerigók a kert fáinak, és tujáinak az ágai között, ahogyan a barátposzáta is. A kislevelű hárs lelógó ágai között épít fészket az erdei pinty. A diófák odvaiban seregélyek és harkályok fészkelnek.
A homokos talajú kertben már fürge gyíkot is sikerült megfigyelni tojásrakáshoz alkalmas hely keresése közben.

Kora tavasszal tőzike, hóvirágok, csillagvirág és szártalan kankalin is virágzik a kertben. Az igazi tavasz beköszöntét pedig rengeteg ibolya teszi felejthetetlenné. Egész évben virágzik a százszorszép apró margarétára emlékeztető virága.


Település és kastély történet
A 16. századtól 1880-ig az Erdődy grófok birtokolták a botfai uradalmat. A folytonosságot néha megszakítják a hosszabb, rövidebb idejű zálogba adások, vagy a tisztázatlan tulajdonjogszerzések. Ezeknek azonban nem sok jelentősége volt abban, hogy a birtoklás jogáról az Erdődyeknek le kellett volna mondaniuk.

A csatári apát és Erdődy Péter 1548-ban 30 portát 2 allodiummal (ősi tulajdonnal) és 5 új házat jegyeztek maguk számára. Az apátságnak a középkorban Botfán hosszú ideig voltak illendőségei.
A Rákóczi szabadságharc befejeztével, a Szatmári Béke után (1711) egy nyugodtabb, békésebb kor következett. Ekkor kezdték el hazánkban a nagybirtokok megszervezését, annak irányító központjait – a kastélyokat építeni.

A kastély a megépítésekor földszintes volt és kéthektárnyi terület vette körül. Feltehető, hogy a park nem a kastély építésével egy időben került kialakításra, de időben nem lehet jelentős eltérés. Maga a park angol eredetű szó. Jelentése: általában nagyobb terjedelmű kert, főként fákkal, cserjékkel és nagyobb gyep felülettel. A természetes táj sajátos elemei alapján, kertművészeti igénnyel alakított és gondozott közhasználatú terület. Ennek megvalósítását a környezet is kínálta. S hogy valamikor angolpark formájában gyönyörködtette a kastély lakóit, arra a szájhagyomány a bizonyíték, mely még a mai napig is „ánglis”-nak nevezi a kastélyt körbe vevő területet. A természet, pedig még csodálatosabban alátámasztja az egykori valóságot, mert az angolparkra jellemző szögletes forma, amit vadgesztenyefák szegélyeznek, még ma is szemet gyönyörködtetően mutatja magát.

A botfai kastély megépítéséről 1750-ből van írásos feljegyzés. Ekkor ténylegesen az Erdődyek birtokolták és az építés is, az ő nevükhöz kapcsolódik. Említést érdemel, hogy az építkezéshez felhasználták a Szent Péter tiszteletére Csatárban emelt bencés kolostor romjait is. A Válicka és a templom között épült monostor helyét ma bozótos növényzet fedi.

A kolostort a Gut-Keled nembeli Márton comes (főúri méltóság), és felesége alapította II. Béla király engedélyével, amit II. Géza is megerősített. Tolnai Máté apát 1508.-ban történt egyházlátogatása során már igen elhagyott állapotban találta az épületet.


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *