Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2585

Batthyány Kastély (Koncz Dezső Általános Iskola)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8790 Zalaszentgrót, Zala utca 1.
GPS koordináta N 46.943620,E 17.072860
Régió Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet

http://www.szentgrot.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=49

e-mail

koncz.zalaszentgrot@zalamegye.hu

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.szentgrot.hu - Felvitel dátuma: 2008-01-27 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-08-25A Batthyány-kastély helyén álló egykori várra egy 1299-ből származó oklevél utal először. A török időkben heves támadásoknak volt kitéve a végvár, erre utal az is, hogy 80 év alatt öt alkalommal erősítették meg. Több mint 200 éven keresztül a Hagymásy család tartotta kézben a várat, s csak kihalásuk után – 1663-ban – került a Batthyány családhoz.

A török kiűzése után a vár vesztett jelentőségéből, s fokozatosan tönkrement. 1767-ben Batthyány Imre bontatta le a fosztogatásokat is megélt várat és a helyén felépíttette a ma is álló kastélyt. A copf stílusú U-alakú téglaépület főhomlokzata a Zala folyóval párhuzamosan fut, a szárnyak végén egy-egy félkör alakú torony áll. Az egyemeletes épület északi szárnya alatt van a pince, az emeleten pedig az egykori lakószobák találhatók, ugyanitt középen helyezkedik el a nyugat felé néző díszterem is. A földszint szobáiban az egykori cselédség kapott helyet.
1800-as években a Batthyány család reneszánsz stílusú ajtókat szerelt fel és ugyanilyen stílusú bútorokkal rendezte be a kastélyt. A bútorok jelentős része ma is megtalálható az épületben.

A háború után 1947. március 21-én a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium kezelésébe került a kastély, amely ezután általános iskolai tanulóotthon lett. 1950-ben értelmi fogyatékos gyerekek számára létrehozott általános iskola, óvoda és diákotthon kezdte meg működését, lakói ma is fogyatékos gyermekek. A kastély felújítását 1984-ben kezdték meg, a munkálatok négy évet vettek igénybe. Jelenleg a Zala Megyei Önkormányzat az épület fenntartója.

Koncz Dezső Általános Iskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola koncz.zalaszentgrot@zalamegye.hu
Zalaszentgrót, Zala u. 1. 8790

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *