Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2869

Dőry - Szentgál Kastély - Szent Gaál Kastélyszálló

Kategória Kastélyszálló , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Zomba, Szentgálszöllőhegy
GPS koordináta N 46.372043,E 18.617706
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://www.szentgaal.hu/kastely.htm

e-mail

kastely@szentgaal.hu

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-17 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2007-06-17A Dőry-uradalom
A Zomba és Tevel körül elterülő jelentős uradalmat Monaszterly István, a rác csapatok generálisa kapta a XVII. század legvégén hadi érdemeiért. Mivel a fegyverváltságot nem tudta megfizetni, ezért ügyeinek intézésére megbízta Dőry Lászlót, aki Bécsben a Magyar Királyi Kancellári Hivatalnál és a Haditanácsnál volt ágens. Mivel a fegyverváltságot Dőry kifizette Monaszterly helyett, ezért a birtok felét ő kapta meg, majd Moneszterly özvegyétől az egész birtoktestet megvette. A Dőryek a megye életében meghatározó szerepet játszottak, mindvégig a konzervatív oldalon. Kiemelkedő tagjai közül elsőként Dőry Ádámot kell megemlíteni (†1799), aki a zombai templom kegyura, valamint országgyűlési követ, ispán és királyi tanácsos volt. Dőry József a XIX. század elején a vármegye főbírája volt, Dőry Gábor pedig a Bach-korszak kormánybiztosa.

A szentgáli kastély is valószínűleg barokk eredetű, de mai formái a XIX. század végi átalakításokat idézik. Történetéről keveset tudunk, 1945 előtt az utolsó tulajdonosai a Komlósiak voltak. A szépen felújított kastély ma az Aliscavin tulajdonában van. Jelenleg szállodaként üzemel, főként a borturizmus szolgálatában. Sok képet látunk a kastélyról az Aliscavin honlapján is.

A szekszárdi borvidék egyik legelbüvölőbb gyöngyszemén, a Szentgál-szőlőhegyen (Tomba határában) található a Szent Gaál Pincészet birtokközpontja. A Szent Gaál Kastély jelenlegi formáját a XIX. század végén nyerte el, de helyén már a török kiuzetése utáni idôktôl épület állt. Ebben az időben a birtok egy német katona családé, akiknek valószínűleg a budai vár ostromában való részvételéért ajándékozták.

Az épületet a közelmúltban eredeti formájában építették újjá, és korabeli bútorokkal rendezték be. Azóta 7 szobás szállodaként működik. A vendégek nyugalmát 3,5 hektáros gyönyörű park, kültéri medence, mesterséges tó, szauna teszi még kellemesebbé. A gasztronómia kedvelői a kastély kertjében, található búbos kemencében, nyárson, grillen vagy bográcsban, a helyi termelők alapanyagaiból készült finomságokat fogyaszthatnak, remek borok táraságában.

Saját véleményem:
Az épület belsője igényes és színvonalas helyreállítás, korabeli szép butorokkal berendezve. A stukkó diszítések nagyon jól mutatnak, a szokatlanul erős színárnyalatokkal festett falakon. A szobák nevei is az alkalmazott színekhez igazodna.
Maga az épület egy kiskastély (kúria) jellegű, a néhány szobára tekintettel, családias, bensőséges hangulatot áraszt. Távól a világ zajától pihenésre kiválóan alkalmas. Rendezett kis park veszi körül az épületet, aminek egyik végében van egy szabadtéri medence, maga a medence egy nagyobb medencében került elhelyezésre, körülötte tavirózsás diszítéssel. A fürdő medence vízcserélős, patyolat tisztasággal.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *