Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3251

Swartz-Fried kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Zsadány-Fancsikapuszta, Francsikapuszta
GPS koordináta N 46.941017,E 21.541350
Régió Dél-Alföld
Megye Békés

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-10-11 - Utolsó módosítás: 2015-07-26Zsadány község története (írta: Dr. Makai Sándor), részlet:
Fancsika-puszta (Fancsika, régen Fanchika)
A régészeti leletek Árpád-kori cseréptöredékek, a 3 m. magas és 50-60 m. átmérőjű halom tetején téglatörmelék és emberi csontok középkori templomra és templom körüli temetőre utalnak. A halom mellett nagyszámú cserép és hamus folt jelzi a faluhelyet.

A település tehát a 17. sz.-i törökdúlás idején pusztult el, addig nagyobb jelentőséggel nem bírt, önálló községgé nem vált. Az Esterházy birtok megszűnése után, az I. világháborúig, tehát a 19. sz. közepétől Schwarz Ferenc uradalma volt, ő gazdálkodott rajta. Az I. világháborút követően Fried Ignác és felesége Schwarz Bella örökölték és ők gazdálkodtak rajta egészen 1943-ig, tehát a családban maradt a birtok. Az akkori zsidótörvények értelmében az országos Földhitelintézet vette át tőlük és gazdálkodott is rajta 1945-ig.

a birtokos Fried család. A majorban gőzmalmot építettek , ott a saját gabona feldolgozása mellett a környező községek lakóinak bérőrlését is végezték. A gabonafélék őrlése mellett olajütő is működött a fancsikai malomban.
Jól jött ez a szolgáltatás a kis- és szegényparasztságnak, mert a kukoricaföldjén keretként vetett 1-2 sor napraforgó adott annyi olajat, hogy aki nem tudott hízót vágni, annak is biztosítva volt az évi „zsírozója”. A Friedek kiterjedt gazdálkodást folytattak, a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztést, tejfeldolgozást (ezen belül sajtot készítettek) végeztek és hízómarhát (sőrét) is tartottak jelentős számban.

Fancsikán található a ma igen rossz állapotban lévő, szinte gazdátlannak mondható, klasszicista stílusban a 19. sz. közepén épült kúria. A kastélyban két tantermes iskola működött és két tanítói lakás lett kialakítva.
A ‘70-es évek közepén az iskola megszűnt, mivel a lakosság az 1959-es tsz. szervezés után fogyatkozni kezdett, ráadásul a bolt is megszűnt. A területen Tsz. üzemegység is működött. A rendszerváltást követően kárpótlásként lett e terület is felosztva.

A jelenlegi állapotra a "romhalmaz" jelző a legjellemzőbb, örzetlenül, az enyészetnek van átadva a kúria és a körülvevő terület, pedig teljes közmű van a környező házakban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

:

www.kastlyok.hu  * Start  *