Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2152

Csapó Dániel kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Tengelic, Középtengelic
GPS koordináta N 46.554294,E 18.705831
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-07-09 - Látogatás dátuma: 2013-10-18 - Utolsó módosítás: 2013-10-20Középtengelicet a Csapó Dániel kapta hozományul, miután nőül vette Gindly Katalint. A Csapó család Csapó György révén kerül Tolna megyébe, aki 1770 körül feleségül veszi Győri Évát, és így Dunaszentgyörgy és Tolnanémedi körzetében kisebb birtokhoz jutott. Középtengelicen már állt ekkor egy barokk kápolna és egy korábbi kúria is. Csapó Dániel 1819-20-ban építteti fel a kastélyát, aminek terveit Pollack Mihály készítette el.
Csapó pesti üzleti és kereskedelmi kapcsolatai révén kerül kapcsolatba a nagy mesterrel, aki például lovakat is vásárolt Tengelicről. Ez a szerény méretű épület lesz Tolna az első klasszicista világi épülete, és így mintát is szolgáltat majd a később épülő kúriáknak.

A kastélyt 1895-ben Fellner Sándor tervei szerint némileg átalakították. A kastély parkja is védett, de sajnos az utóbbi időben egyre több faóriása kipusztult. Jelentős része szintén magántulajdonba került, de a tórendszert továbbra is a tengelici horgászegyesület kezeli.
Szerencsés módon a kastély berendezésének egy része, festmény és grafikai gyűjteménye is fennmaradt, és azt a Csapó család a II. világháború után a megyei múzeumnak ajándékozta. Így került a Wosinsky Múzeumba a klasszicizmus egyik neves bécsi származású, de évekig Pesten élő festőjének, Neugass Izidornak Csapó Dánielt és családját ábrázoló meghitt hangulatú festménye is.

Saját tapasztalat
A 2007 évi látogatásunk óta a kastéllyal nem történt semmi változás. Az osztrák tulajdonosa a kastélyt el kívánja adni, a jelentős lovas ménes száma 8 lóra csökkent, a hatalmas méretű park karbantartott.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *