Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9008(Hochburg - Berényi - Zichy - Bethlen) - Miske - Megyeri Krausz - Grünfeld kas

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím Bodajk
GPS koordináta N 47.317879,E 18.243484
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.bodajk.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-12 - Látogatás dátuma: 2007-08-12 - Utolsó módosítás: 2007-08-12Bodajk múltjából:
A község nevét a tőle délnyugatra fekvő, a népi nyelvben Bodok-nak (ma Vértes) nevezett hegységtől kapta. A magyar középkori oklevelek gyakorlatban Bodogt (1193), Bodoct (1230), Bodayth (1460) változatba fordul elő. Bodajk a magyar honfoglalást megelőző időben is lakott hely volt.

Ott jártunkkor betört ablakok, pusztulásra ítélt épületet találtunk. A kastély teljesen elhagyatott, fiatalok tanya helye, elmondásuk szerint évek óta üres, elhagyatott épület. A park is pusztulás sorsára jutott.
Az épületen emléktábla tanúsága szerint 1964-ben volt utoljára teljesen felújítva, jelenlegi sorsáról nem sikerült hitelt érdemlő információt beszerezni. A fiatalok szerint egy új tulajdonosa van, aki a kastéllyal együtt a sportpályát megvásárolta, de a tervekről semmit nem tudnak.

www.tothgeza.hu

A török megszállás alól felszabadult Bodajk falut I. Lipót király 1691-ben báró Hochburg (Haas) Jánosnak adományozta. Hochburg hatalmas vagyonát főhadiszállítóként szerezte a török elleni felszabadító harcok idején.

Hochburg-Lamberg kastély, mai helyén egykor egy kisebb kúria állt, melyet minden bizonnyal Hochburg Domonkos báró építtetett, 1762-66-ig Lamberg Antal számára , klasszicista stílusban. Később a gróf Berényi, a gróf Zichy, a báró Luzsénszky, végül a gróf Bethlen család kezén volt a birtok és a kastély.
Báró Miske József 1837-ben vette bérbe az uradalmat. A mai kastély formára nem sokkal a bérbevétel után Ő kezdte el átépíttetni, a munkálatok 1839-re fejeződtek be.

A II. világháború során a kastély megsérült. Helyreállítása 1964-ben fejeződött be, ezután a Fejér Megyei Idegenforgalmi Hivatal Gajavölgye Turistaszállója működött az épületben az 1990-es évek elejéig. A bodajki önkormányzat tulajdonában lévő kastély jelenleg üresen áll.
A kastélyt , 6 hektáros, őspark övezi, faritkaságokkal.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

: Szomor, de a vdett spark sem marad meg sokig. Minden nap reggeltl estig vgjk a fkat. A polgrmester ezzel semmit sem trdik. Br nem Bodajk tulajdonban van a kastly, engedly nlkl nem vghatnk ki a fkat.

www.kastlyok.hu  * Start  *