Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1723Petrovszky Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Bükkösd
GPS koordináta N 46.106389,E 17.992039
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

https://www.facebook.com/janos.egresi.7/media_set?set=a.1491811307541129.1073742341.100001368234340

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-09-03 - Utolsó módosítás: 2020-09-04Látogatás dátuma: 2020.09.03.
(köszönetem barátomnak (https://www.facebook.com/kastelyokcom/), hogy megszervezte és elvitt a kastélyba, betekinthettem a kastély belsőbe, a Tulajdonos engedélyével.)

Sok kastélyban megfordultam már, de így "Élő használatban" nem láthattam ez idáig kastély belsőt. Különleges élmény volt, két helységről mutatok be képeket, a "Bálterem", mely hatalmas méretű, valóban bálterem kinézetű és az "Ebédlő", amely nagyon családias hangulatú, csodás építészeti megjelenésben.

A Petrovszky-kastélyt Petrovszky Zsigmond építtette 1786-ban az írásos emlékek alapján. Ugyanakkor szintén hiteles adatok szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy a kastélyt Horváth Dániel építtette vejének, P. Józsefnek és leányának, Horváth Krisztinának.

A kastély barokk stílusú , U-alakú . A késői barokk jegyeit viseli magán , sőt egyes részei már copf-jelleget is mutatnak . Az épület főkapuja feletti erkély hermákra támaszkodik . Háromtengelyes,oromzatos és manzárdtetűs középső része kiemelkedő . Egyedülálló az oldalszárnyakhoz képest nagy tömege miatt , amely tipikusan barokkos . A Mária Terézia-kori kastélyok mintáját követi az emeleti dísztermet megvilágító hármas
ablakok megemelt magassága . Az épület Fischer von Eriach ( Mária Terézia híres építésze ) terve szerint készült.

Az itt élő idős emberek szerint a kastély egyik ura (egyik Jeszenszky Ferenc) igen szeretett kártyázni, hazardírozni. Egy alkalommal, amikor a kártyajáték során igen jelentős összeget veszített, (pénz hiányában), azzal elégítette ki adósságát, hogy a kastély néhány ablakát fizetségül befalaztatta. Máig látszanak ezeknek az ablakoknak a helyei az épület főbejárati homlokzatában.

A kastély az államosításig a mindenkori Jeszenszkyek tulajdona volt . Utolsó ura (úrnője) az 1919-ben elhunyt Jeszenszky Ferenc Jenő özvegye , Kántorjánosi Mándy Thyra ,ki férje halála óta vezette a gazdálkodást.
1953-tól leánynevelő otthonként működött , 1971 óta koedukált . ( egy 1996-os brosúrában olvashatjuk ,hogy az épület állaga a megyei ne velőotthonok közt a legrosszabb .) Az épületet 1982-ben felújították ugyan a Műemléki Felügyeltség ellenőrzésével , azonban más nagyobb karbantartási munkálatokat nem végeztek azóta a kastély állagmegóvása érdekében . 1982-ben a földszinti átjárókat márvány burkolattal
fedték be , külső homlokzatfelújításra is sor került.
1997-ben a Baranya Megyei Közgyűlés határozata alapján (a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézettel közösen) a nevelőotthont felszámolták , az ott lakó gyermekeket pedig családi házakban helyezték el.

A kastélyépületet 1999-ben Kovács Bálint Ybl-díjas építész vásárolta meg, a tetőt rendbe hozta. Későbbi terveiben szerepel, hogy a kastélyt jobb állapotra hozza, de legújabb tervek szerint a kastély eladó sorba került, vevőre (befektetőre) vár.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *