Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3499Festetics Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7931 Csertő, Szabadság utca 1.
GPS koordináta N 46.087877,E 17.800941
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://nyugdijaskastelyok.hu/

e-mail:

nyugdijaskastelyok@gmail.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-09-03 - Utolsó módosítás: 2020-09-04A kastély legújabb kora: (2020) felújítása folyamatban, tervezett nyitása 2020 évvége, a hasznosítás célja:
Nyugdíjas otthonok, kastélyos környezetben és minőségben, melyekben apartmanok kerülnek kialakításra.

2011.11.02: a kastély és környezetének állapota egyre síralmasabb! Kár érte!

2007.08.05-én ismét felkerestük a kastélyt és próbáltunk információt beszerezni, hogy mi változott ott létünk óta. Hát nem sokat tudtunk meg, a Kastély területére nem lehetett bejutni, mert a bejárati kapu lánccal és lakattal le volt zárva. A Kapu két oszlopa téglából felépített újnak tünő alkotás volt. A telek szobszédságában sem tudtak információt adni. Annyit lehetett látni kívülről, mintha lettek volna munkálatok a kastély falain, de lényegi változást nem tapasztaltunk, sőt, maga a panzió is zárva volt. Úgy tűnik az új Tulajdonos nem jutott előbbre elképzelései megvalósításában, de akár az is lehet, hogy feladta, és új Tulajdonosra vár a további munka.

A kastély történetében az első periódus feltehetően a Somssichok birtokszerzésével hozhatjuk kapcsolatba. Ebben az időszakban kisebb késő barokk kúria épült, ahol a Somsichok földszintes lakóhelyét gazdasági épületek egészíthették ki. Az udvarházat az 1782-85 között készült I. katonai felmérés is feltünteti, a mai kastély helyén, a déli és északi szárny előzményeként jelöl épületeket. Csertőt 1834-ben gróf Festetics Antal vásárolta meg. A legkorábban ismert Festeticsek horvát eredetűek, a zágrábi püspökség gazdasági tisztviselőiként tevékenykedtek majd 1625-ben magyar nemességet is kaptak. A kastély második periódusa gróf Festetics Antal birtokszerzése utánra tehető. Gróf Festetics Antal nagy építtető volt. Dégen kastélyát, Pesten a Zrínyi utcában és a Zrínyi és Nádor utca sarkán építtetett házakat Pollack Mihállyal. A csertői kastély tervezőjét nem ismerjük, de a kastélyalaprajzi kialakítása és a homlokzatarchitektúrájának egyszerűsége alapján megállapítható, hogy a tervező elsősorban az építtető kívánságát valósította meg. Az U formájú épület a II. katonai felmérés (1829-66) és a III. katonai felmérés (1872-74) térképein egyaránt megfigyelhető. A kastély harmadik építési periódusa gróf Festetics Imréhez köthető, aki apja halála után 1877-ben nagybátyja: Dénes gróf révén, az általa alapított hitbizományként kapta meg Csertőt. Gróf Festetics Imre 1881-ben építette át a kápolnát, 1886-ban a kastélyt neoreneszánsz stílusban grazi építőmesterekkel, amit a melléklépcsőház pihenőjének ablakfülkéjében elhelyezett építési tábla is bemutat.

Gróf Festetics Imre halála után is a kastély a család tagjainak a birtokában maradt, akik az épületeket többször felújították. A kastély a II. világháború után görög iskola, majd postás üdülő lett, a berendezési tárgyai lassan, de biztosan elfogytak. Az 1948-ban felvett leltárban már csak 35 tétel szerepelt. Az épületekben 1952-1996 között a megyei tanács által fenntartott gyermekotthon
működött.

Az ingatlant 1999-ben vásárolta meg a Kreatív-Invest Kft.
Még ebben az évben készültek el a kastély szállóvá alakításának az elvi engedélyezési tervei, majd
2000-ben az engedélyezési tervek. A 4 csillagos szálló várható megnyitása 2006 nyarára volt tervezve.
Ez csupán terv maradt, a kastély és állaga, egyre szörnyebb állapotba kerül.

Szerencsére a kastély megmenekül, bővebben itt olvashattok róla:
https://www.facebook.com/notes/nyugdíjas-kastélyok/csertői-festetics-kastély-története-1360-tól-napjainkig-költözzön-velünk-a-grófi/1334419790068781/

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *