Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3138Maróthy Kúria Hotel & Restaurant

Kategória Kúria , Kastélyszálló , Kúriahotel

Kép album megtekintése

Cím 9635 Zsédeny, Rákóczi u. 31.
GPS koordináta N 47.341527,E 16.904697
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.marothykuria.hu/

e-mail:

marothykuria@gmail.com

Telefon:

95/343-042

Megjegyzés:

Tel: 30/233-5964 - Fiedlerné A. Zsófia

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2013-05-06 - Utolsó módosítás: 2015-08-28Zsédeny ősbirtokosai valószínű, a zsédenyiek voltak. Ugyanis a XIII.század első felében (1221-ben) Zsédenyi Obulgán fiai és a vasvári várnépek pereskednek egymással. Ennek alapján Zsédeny egy részét a vasvári várhoz tartozó királyi birtoknak, másik részét a Zsédenyi család "szállásbirtokának" ismerhetjük el.

Maróthy család zsédenyi betelepülési idejét nem ismerjük. A Maróthy-családból Mihály 1597-ben pápai várkapitány volt. További ismert nevek a családból: - Miklós ( neje Horváth Erzsébet) a vasvári-szombathelyi káptalannak egy 1657-ben kelt okiratában találjuk. - Ferenc 1717-ben Meszlenben lakott. - Zsigmond 1733-ban czomaházi lakos igazolta nemességét. Zsigmondtól kezdve tudjuk levezetni a nem teljes családfát napjainkig.

A Zsédenyben lévő Maróthy-kúriát a XIX. Század közepén építette a család, romantikus-eklektikus stílusban. Valószínűnek látszik, hogy a kúria építtetője Maróthy László volt, aki 1827-ben született. Az sem kizárható, hogy a Tar-család volt az építtető, hiszen László felesége, özv. Tar Jánosné szül. Kápolnyi Róza volt. Az viszont már hitelesen ismert, hogy 1890-ben Maróthy Győző volt a kúria tulajdonosa. Az épületeket 1945-ig a Maróthy család birtokolta. Majd a használók nem tartották karban, így erősen lepusztult.

A Káldy-Maróthy-család 1890-ben romantikus eklektikus stílusban épített nyárilakja-kúriája korabeli bútorokkal berendezve ma a vasi vidék nyugalmát sugározza ide csábult vendégeknek, ma is pihenésre szolgál, ajtaja minden kedves vendég előtt nyitva áll.

Maróthy Kúria Hotel és Restaurant
Szépen helyreállított Kúria, igyekeztek a korhű berendezések alkalmazására.
A szobák szépen berendezettek, ízlésesek, kényelmesek. Kis park tartozik a Kúriához. Ízléses az éttermek (két külön terem), berendezése, a konyha gyors, udvarias, készséges kiszolgálás, és alacsony árszínvonal, a minőséghez viszonyítva.

A szobák fürdőszobásak, TV-vel (szobákban 3 alapprogrammal, a hallban és az emeleti társalgóban 35 csatornával), hűtővel ellátottak, mind más, egymástól különböző, de mégis a romantikus eklektikus stílust és életfelfogást jellemző korabeli bútorokkal és berendezési tárgyakkal vannak berendezve.

A konyha és két étterme (40- 40 fő), különterme (15 fő), nyáron terasza (40 fő), grill sütője egész évben reggeltől estig nyitva áll, ínyencségekkel és különlegességekkel, valamint minden reggel büféreggelivel várja vendégeinket.

A múltat idéző elegáns termek, valamint a Vadász-különterem különleges és egyedi lehetőséget nyújtanak rendezvények, családi összejövetelek lebonyolítására.

Ötletes a széles folyosó rész kihasználása, a régi varrógépek és vas kályhák kiállításával.
A Kúria üzemeltetésében 2007 októbertől változás történt, Web lapja is megújult, a tulajdonos visszavette saját kezelésbe a bérbeadó kúriát.
A kúria idény jellegű nyitvatartással áprilistól októberig tart nyitva.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *