Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3063Volčji Potok - Volčji Arborétum

Kategória Arborétum

Kép album megtekintése

Cím 1235 Volčji Potok - Kamnik, Volčji Potok 3.
GPS koordináta N 46.184956,E 14.606441
Régiół Nyugat-Szlovénia
Megye

Internet:

http://www.arboretum.si/

e-mail:

info@arboretum.si

Telefon:

01 831 23 45

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.arboretum.si/ - Felvitel dátuma: 2011-04-06 - Látogatás dátuma: 2019-04-17 - Utolsó módosítás: 2019-04-20Volčji Potok község Szlovéniában, Felső-Krajna régióban, a Kamnicka Bistrica bal partján fekszik.
Az Arborétum Kamnik közelében található, Valvasor már a 17. században nyomtatott könyvében mutatja be a területet, a régi várat a domb tetején (első említése 1220) mint már romokat.

A nyilvánosság számára 1952-ben nyitották meg, Arborétum Volčji Potok eredetileg része volt a Souvan családi birtoknak 1885-ben, melyet a Ljubljanai Egyetem 1952-ben átvett. A függetlenné vált Arborétum a leglátogatottabb kertészeti rekreáció Szlovéniában, amely az utóbbi években vált híressé a tavaszi virágok bemutatóival. Az Arborétum fák és bokrok ültetett gyűjteménye amely egyben oktatási célt is szolgál, elsősorban a botanikus kert, fő jellemzője a fás szárú növények, egyetlen ilyen Szlovéniában.

Az ingatlan tulajdonosok többször változtak: Bonhomo családot Burger család, majd a Gozani család követte, és 1882-től új tulajdonosa, Ferdinand Souvan. 1885-ben átépítették a kastélyt , melyet már akkor beültetett park veszi körül. Fia, Leon Souvan kibővíti a parkot, 12 hektárt telepít be a hazai és egzotikus fákkal.

A 300 éves kúria tűz martaléka lett 1944-ben. A park irányítását 1952-ben a Ljubljanai Egyetem Mezőgazdasági és Erdészeti kara vette át, majd a Biotechnológiai kar irányítása alá került, az egyetemmel való együttműködés 1965-ben véget ért, ettől kezdve az Arborétum pénzügyi függetlenséget élvezett 1965-1999 között, 1999-től a Kulturális Minisztérium irányítása alatt üzemel.

A Birtok
Az eredeti bejárattól vezető fa sugárút 19. századi telepítésű, a park geometriailag központi része francia stílusú, míg más részek angol stílust képviselnek. Az 1918-ban Leo Souvan tervezte geometrikus park a (volt) kastély előtt van, amelyet 1944-ban tűz elpusztított.
Az erdővel benőtt hegy képez hátteret és van egy régészeti lelőhely az északi oldalon. A domb tetején van egy román kori ötszögű torony rom a 13. századból és a fallal körülvett kastély udvara (reneszánsz Bastille) a 16. századból származik.

Az Arborétum maga 88 hektár területet foglal magában, mintegy 3.500 fajta, a fenyők és lombhullató fák, évelők, és a vadon élő lágyszárú növények. A táj park, öt mesterséges tavat és 30 hektár erdőt foglal magában, mely fenyő féléknek és három-Karéjosnak (Bazzania trilobata) is otthont ad.


Gyűjtemények
Fák és cserjék alapvetően Európában honos botanikai fajták, de Észak-Amerika és Ázsia, fajták is megtalálhatóak díszítési céllal. A leggazdagabb fajok a lombhullatókat képviselő gyűjtemények: juhar, hársfák, nyír és bükk, különösen a marlin juhar (Acer palmatum), a pelyhesített tűlevelű (slečev), egy örökzöld fákból álló gyűjtemény, továbbá Rododendron és rózsa gyűjtemény. A z üegházakban orchidea éskaktusz gyűjtemény látogatható, állandó kiállításként.

A parkot 1991-ben újították fel, Andrej Kemer és Miljenko Licul építész tervező közreműködésével, az állati szobrokat Janez Boljka gyűjtötte.

A fogadóépület földszinben ünnepélyes fogadások és esküvők részére külön terem került kialakításra. Ez ad otthont különböző kulturális eseményeknek és kiállításoknak is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *