Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 13345Szapáry - Gött - Haupt-Buchenrode - Kolos kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9773 Sorokpolány - Sorokújfalu, Fő u. 115.
GPS koordináta N 47.138213,E 16.678361 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Kolos László - Dánia, magántulajdon. Szapáry Mauzóleum GPS: 47.136585,16.670119

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-03 - Utolsó módosítás: 2020-02-132013.07.15 - most kaptam a levelet:
Tisztelt Egresi Úr!

A kastély története után kutatva találtam rá az Ön összefoglalójára, melyben írja, hogy csak a kerítésen kívülről tudott felvételeket készíteni.
Bátorkodom felhívni a szíves figyelmét, hogy a sorokpolányi óvoda szervezésében szeptember 14-én a kastély kertjében nyílt napot tartanak egész napos programmal, melynek szerves része lesz a belső termek látogatása is. A bevételt a tulajdonos az óvoda részére ajánlotta föl.
Ha ideje engedi, a szervezők várják szeretettel családjával, barátaival, ismerőseivel együtt.

Üdvözlettel: Molnár Sándor, egy nagypapa, akinek az unokája az oviba jár.A kastély pontos építési ideje nem ismert, feltehetően 1850-körül építtette Taródházi Mikos László, barokk stílusban. A tulajdon a Mikos-családról gróf Szapáry Lászlóra szállt. 1895-ben már teljes pompájában állt a mai kastély. 1910-ben a Szapáry-család kénytelen eladni a kastélyt, így a tulajdont Gött Gyula szerezte meg. 1916-ban Gött Gyulától báró Haupt Buchenrode István vásárolja meg, aki 1927-ben átépítteti. 1945-ig a báró tulajdona, mikor Ausztriába menekül, s a kastély bútorzatát is magával viszi. Jelenleg magántulajdon.

A település birtokviszonyaira vonatkozó ismereteinket a török dúlás utáni időktől tudjuk levezetni. Bél Mátyás szerint Sorki-Újfalu: a Párisról nevezett Bács megyei, valamint Akacs Miklós és a Mankóbüki Horváth családoké. A birtoklásban Rumy Antal következett, akinek már sorokújfalui udvarházáról van tudomásunk. 1820-ban a Rumy család eladja birtokrészeit és udvarházát Taródházi Mikos Lászlónak. A sorokújfalui kastélyt és a birtokot 1890-es években a Szapáry család vásárolta meg a mauzóleummal együtt, amelyet azóta Szapáry-mauzóleumnak is neveznek.

1910-ben a Szapáry család kénytelen volt megválni kastélyától és birtokaitól. Szapáry Pál gróf nagyvilági élete híres vadászatain apasztotta a család birtokát. A Szapáryakat Gött Gyula követte a birtoklásban, pár év eltelte után, 1916-ban Gött Gyulától, báró Haupt Buchenrode István vásárolta meg. A kastélyt és a hozzátartozó birtokot 1945-ig meg is tartotta. A kastély bútorzatát 1945-ben elszállította Ausztriába.

A sorokpolányi udvarházról, a kastély elődjéről viszonylag sokat tudunk, de a később épült barokk kastély építési idejét és építtetőjét sajnos nem ismerjük. Abból indulunk ki, hogy Rumy Antaltól az udvarházat és a birtokot Taródházi Mikos László vette meg 1820-ban. A kastélyt Mikos László építhette az 1850-es évek körül barokk stílusban. A kastély a barokk építőművészet egyik remeke volt Vasvármegyében.

A Mikos család birtokát és kastélyát nagy gonddal, szorgalommal bővítette és gyarapította. 1878-ban építette a Mikos család a sorokpolányi mauzóleumot, neoreneszánsz stílusban. Az építő Brenner János építőmester volt.

Azt sajnos nem tudjuk megállapítani, hogy a Mikos család után következő tulajdonos, gróf Szapáry László mennyit alakított, szépített a kastélyon. Az 1895-98-as évekből való fényképen már teljes felépítettségében pompázik az épület, oromfalában beépítve a márványból készült Szapáry címerrel. A Szapáry-kastély ékessége a kupolás torony volt. A középrizalit előtt álló felvezető, kőbábos, könyöklőpárkányos lépcsőzet édesvízi mészkőből készült. A kupola alatt keskeny kilépő teraszt vélünk felfedezni, barokk szobrokkal és díszítményekkel. A kastély tetőzete díszes, manzard ablakokkal ellátva igen szép látványt nyűjthatott.

Forrás: Kolos László Sorokpolány
A sorokújfalui kastély elődjét és uradalmat 1891-ben vásárolta meg Mikos Jánostól gróf Szapáry Géza m. kir. Főudvarmester idősebb fia, Szapáry László számára, aki akkor köszönt le a londoni nagyköveti posztról.

A Szapáry család a kastélyt teljesen átépítette Meinig Artúr műépítész tervei szerint. 1898-ra már biztosan elkészült az eklektikus (historizáló) épület. A család anyai örökség révén 1884-ben megszerezte a velencei Morosini-gyűjtemény egy harmadát, így jelentős képzőművészeti alkotások kerültek a falai közé. 1912-ben Gött Gyula vette meg, majd tőle 1916-ban dr. báró Haupt-Buchenrode István tulajdonába kerül.
1927-28-ban a báró jelentősen átépítette Leopold Bauer bécsi építészprofesszor tervei szerint. Az átalakítás során a rezidencia korábbi gazdag historizáló architektúráját leredukálták. A II. világháború végén a szovjetparancsnokság hadikórház céljára vette igénybe a kastélyt, a benne talált levéltári iratokat elégették. 1946-ban a kastélyt a község kapta meg, 1947-től népi kollégium, 1953-tól lakás, DISZ és párthelység valamint raktár céljaira használták.

Az 1950-es évek közepétől óvoda és iskolaként működőtt 2002-ig. Ekkor az épület Kolos László dán állampolgár tulajdonába került, teljes helyreállítása jelenleg is zajlik. Építész tervező: Makay Tamás, belső festési tervek és kivitelezés: Veledits Lajos restaurátor művész, a kovácsoltvas kapuk, kandalláberek és előtető tervezője és alkotója: Juhász Gyöző díszkovács, az íves főlpcső Fülöp Ferenc kőfaragó mester munkája, a parkot Józsa Miklósné táj- és kertépítő mérnök tervezte. Az újjáépítés megvalósításában nagy érdemük van az alábbi uraknak: Földes Tibor, Gáspár András, Győrfy József, Nagy Miklós és Mohácsi Ferenc.

Személyes felkeresés tapasztalata
A kastély parkja jól körbekerítve, átláthatatlan magas kerítéssel. a főbejárati kapu kovácsolt vas résein belátni a kastélyra és az előtte lévő parkra, ezt kihasználva készítettem néhány képet.
Az Interneten találtam képeket, melyek a 2012 évben megtartott nyilt napon készültek, lásd WEB könyvtár, ez hívta fel a figyelmem a kastélyra és parkjára.
A 2013-as nyílt napot kihasználva készültek az albumban lévő képek, belső nincs, tekintettel a magántulajdonra (lakják), mégis lehessen érzékelni a belsőt, kerestem néhány képet az Interneten (WEB album).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *