Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 13764Szapáry - Gött - Haupt-Buchenrode - Kolos kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9773 Sorokpolány - Sorokújfalu, Fő u. 115.
GPS koordináta N 47.138213,E 16.678361 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Kolos László - Dánia, magántulajdon. Szapáry Mauzóleum GPS: 47.136585,16.670119

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-03 - Utolsó módosítás: 2020-02-132013.07.15 - most kaptam a levelet:
Tisztelt Egresi Úr!

A kastély története után kutatva találtam rá az Ön összefoglalójára, melyben írja, hogy csak a kerítésen kívülről tudott felvételeket készíteni.
Bátorkodom felhívni a szíves figyelmét, hogy a sorokpolányi óvoda szervezésében szeptember 14-én a kastély kertjében nyílt napot tartanak egész napos programmal, melynek szerves része lesz a belső termek látogatása is. A bevételt a tulajdonos az óvoda részére ajánlotta föl.
Ha ideje engedi, a szervezők várják szeretettel családjával, barátaival, ismerőseivel együtt.

Üdvözlettel: Molnár Sándor, egy nagypapa, akinek az unokája az oviba jár.A kastély pontos építési ideje nem ismert, feltehetően 1850-körül építtette Taródházi Mikos László, barokk stílusban. A tulajdon a Mikos-családról gróf Szapáry Lászlóra szállt. 1895-ben már teljes pompájában állt a mai kastély. 1910-ben a Szapáry-család kénytelen eladni a kastélyt, így a tulajdont Gött Gyula szerezte meg. 1916-ban Gött Gyulától báró Haupt Buchenrode István vásárolja meg, aki 1927-ben átépítteti. 1945-ig a báró tulajdona, mikor Ausztriába menekül, s a kastély bútorzatát is magával viszi. Jelenleg magántulajdon.

A település birtokviszonyaira vonatkozó ismereteinket a török dúlás utáni időktől tudjuk levezetni. Bél Mátyás szerint Sorki-Újfalu: a Párisról nevezett Bács megyei, valamint Akacs Miklós és a Mankóbüki Horváth családoké. A birtoklásban Rumy Antal következett, akinek már sorokújfalui udvarházáról van tudomásunk. 1820-ban a Rumy család eladja birtokrészeit és udvarházát Taródházi Mikos Lászlónak. A sorokújfalui kastélyt és a birtokot 1890-es években a Szapáry család vásárolta meg a mauzóleummal együtt, amelyet azóta Szapáry-mauzóleumnak is neveznek.

1910-ben a Szapáry család kénytelen volt megválni kastélyától és birtokaitól. Szapáry Pál gróf nagyvilági élete híres vadászatain apasztotta a család birtokát. A Szapáryakat Gött Gyula követte a birtoklásban, pár év eltelte után, 1916-ban Gött Gyulától, báró Haupt Buchenrode István vásárolta meg. A kastélyt és a hozzátartozó birtokot 1945-ig meg is tartotta. A kastély bútorzatát 1945-ben elszállította Ausztriába.

A sorokpolányi udvarházról, a kastély elődjéről viszonylag sokat tudunk, de a később épült barokk kastély építési idejét és építtetőjét sajnos nem ismerjük. Abból indulunk ki, hogy Rumy Antaltól az udvarházat és a birtokot Taródházi Mikos László vette meg 1820-ban. A kastélyt Mikos László építhette az 1850-es évek körül barokk stílusban. A kastély a barokk építőművészet egyik remeke volt Vasvármegyében.

A Mikos család birtokát és kastélyát nagy gonddal, szorgalommal bővítette és gyarapította. 1878-ban építette a Mikos család a sorokpolányi mauzóleumot, neoreneszánsz stílusban. Az építő Brenner János építőmester volt.

Azt sajnos nem tudjuk megállapítani, hogy a Mikos család után következő tulajdonos, gróf Szapáry László mennyit alakított, szépített a kastélyon. Az 1895-98-as évekből való fényképen már teljes felépítettségében pompázik az épület, oromfalában beépítve a márványból készült Szapáry címerrel. A Szapáry-kastély ékessége a kupolás torony volt. A középrizalit előtt álló felvezető, kőbábos, könyöklőpárkányos lépcsőzet édesvízi mészkőből készült. A kupola alatt keskeny kilépő teraszt vélünk felfedezni, barokk szobrokkal és díszítményekkel. A kastély tetőzete díszes, manzard ablakokkal ellátva igen szép látványt nyűjthatott.

Forrás: Kolos László Sorokpolány
A sorokújfalui kastély elődjét és uradalmat 1891-ben vásárolta meg Mikos Jánostól gróf Szapáry Géza m. kir. Főudvarmester idősebb fia, Szapáry László számára, aki akkor köszönt le a londoni nagyköveti posztról.

A Szapáry család a kastélyt teljesen átépítette Meinig Artúr műépítész tervei szerint. 1898-ra már biztosan elkészült az eklektikus (historizáló) épület. A család anyai örökség révén 1884-ben megszerezte a velencei Morosini-gyűjtemény egy harmadát, így jelentős képzőművészeti alkotások kerültek a falai közé. 1912-ben Gött Gyula vette meg, majd tőle 1916-ban dr. báró Haupt-Buchenrode István tulajdonába kerül.
1927-28-ban a báró jelentősen átépítette Leopold Bauer bécsi építészprofesszor tervei szerint. Az átalakítás során a rezidencia korábbi gazdag historizáló architektúráját leredukálták. A II. világháború végén a szovjetparancsnokság hadikórház céljára vette igénybe a kastélyt, a benne talált levéltári iratokat elégették. 1946-ban a kastélyt a község kapta meg, 1947-től népi kollégium, 1953-tól lakás, DISZ és párthelység valamint raktár céljaira használták.

Az 1950-es évek közepétől óvoda és iskolaként működőtt 2002-ig. Ekkor az épület Kolos László dán állampolgár tulajdonába került, teljes helyreállítása jelenleg is zajlik. Építész tervező: Makay Tamás, belső festési tervek és kivitelezés: Veledits Lajos restaurátor művész, a kovácsoltvas kapuk, kandalláberek és előtető tervezője és alkotója: Juhász Gyöző díszkovács, az íves főlpcső Fülöp Ferenc kőfaragó mester munkája, a parkot Józsa Miklósné táj- és kertépítő mérnök tervezte. Az újjáépítés megvalósításában nagy érdemük van az alábbi uraknak: Földes Tibor, Gáspár András, Győrfy József, Nagy Miklós és Mohácsi Ferenc.

Személyes felkeresés tapasztalata
A kastély parkja jól körbekerítve, átláthatatlan magas kerítéssel. a főbejárati kapu kovácsolt vas résein belátni a kastélyra és az előtte lévő parkra, ezt kihasználva készítettem néhány képet.
Az Interneten találtam képeket, melyek a 2012 évben megtartott nyilt napon készültek, lásd WEB könyvtár, ez hívta fel a figyelmem a kastélyra és parkjára.
A 2013-as nyílt napot kihasználva készültek az albumban lévő képek, belső nincs, tekintettel a magántulajdonra (lakják), mégis lehessen érzékelni a belsőt, kerestem néhány képet az Interneten (WEB album).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *