Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3821Felsőbüki Nagy (Szapáry) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9737 Bük, Gyár u. 39.
GPS koordináta N 47.388489,E 16.741913
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-04-19 - Látogatás dátuma: 2011-04-11 - Utolsó módosítás: 2016-06-03A Szapáry-kastélyegyüttest egy XVI. századi eredetű, megerősített udvarházból építtette át Felsőbüki Nagy István 1699-ben, kora barokk stílusban. Az épület parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik.A kastély romos állapotba került, a Danubius Hotel lánc tulajdonában van, 15 éve áll használaton kívül.

2006 - Őrzéséről gondoskodtak, nem látogatható.
A díszterem falfreskói még mindig csodálatosan szép állapotban vannak!


2011.04.12 - Kis kitérővel Bük útbaejtésével ránéztünk a kastélyra.
Láss csodát! Gyönyörűen felújítva, magas (átláthatatlan) kerítéssel körülvéve (idegen szemek ne lássanak be az udvarra se), kapun nagy tábla "Videókamerával megfigyelt terület".
A bejárati kiskapu mellett a kerítésben "Műemlék" tábla, mellette kaputelefon, megnyomtam, sokára egy női hang jelentkezett, érdeklődtem, hogy megtekinthető-e a kastély, válasz semmilyen formában nem!
Kérdésemre, hogy magán tulajdonba került?, válasz,"Nem, cég tulajdonában van", ennyi, itt megszakadt a további komunikáció.

Kár, hogy egy különleges Műemlék (Magyarország első Kastélyszállódája működött a falai között), Műemlék révén teljes mértékben elzárásra került! Sajnálatos!
Közterületről (utcáról) készítettem két képet, ezzel frissítettem a képalbumot.
A bejárati kaput jól meg lehet közelíteni, új bekötő utca került nyitásra a főútról (aszfaltos).

http://epiteszforum.hu/node/14593
A kastély és a hozzá tartozó uradalom 1901–ben került a Szapáry család tulajdonába, gróf Szapáry György feleségének hozományaként. Az uradalomat a család állattenyésztéséről és mezőgazdaságáról híres mintagazdasággá fejlesztette. A II. világháború utáni földreformot, majd az államosításokat követően a földek és a kastély termelőszövetkezeti használatba kerültek. A kastélyban lakásokat és általános iskolát alakítottak ki, a park ősfáit jórészt kivágták. 1956-ban fölmerült ugyan a méltóbb hasznosítás igénye, de ez a Sedlmayr János (VÁTI) által jegyzett felmérési dokumentáció elkészítésében ki is merült. 1966-ban az akkori Országos Műemléki Felügyelőség építészei (H.Vladár Ágnes és Voit Pál) programtervet készítettek, melynek alapján a VÁTI kastélyszálló tervezésére kapott megbízást (építésztervező: Sándy Péterné, művészettörténész: Tóth Melinda). A mintaszerű felújítási és restaurálási munkák végeztével, 1972-ben megnyílt - az országban elsőként - a kastélyszálló. A kastély földszintjén, emeletén és tetőterének beépítésével vendégszobákat alakítottak ki, a melléképületekbe konyhaüzem, étterem, kiszolgáló helyiségek és turistaszobák készültek, a parkot rendezték.

Az építéstörténeti leírás szerint a kastély legkorábbi része a 16. század végén földszintesként épült északi traktus. Az emeletes főtömeg a 17. században épült, az előcsarnokot és lépcsőházat magában foglaló déli rizalit építése 1696-os keltezésű. Későbbi, 19. századi periódushoz tartozik a kapurizalit kétoldali mellékrizalit-toldása, majd a század végére datálódik a nyugati, emeletes toldaléképületrész építése.

A 17. századi épületben kialakított szálloda 1994-ig működött, azt követően a kastély elhagyatva állt, kitéve az "idő vasfogának". 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *