Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6494Chateau Bela - Kastélyszálloda

Kategória Kastélyszálló , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 94353 Béla, Bela, Belá 1 .
GPS koordináta N 47.831270,E 18.596130
Régiół Dél
Megye

Internet:

http://www.chateau-bela.com/

e-mail:

info@chateau-bela.com

Telefon:

+421 (0) 36 / 757760

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.chateau-bela.com - Felvitel dátuma: 2009-11-16 - Látogatás dátuma: 2009-11-21 - Utolsó módosítás: 2015-02-09Forrás: http://www.chateau-bela.com/, a teljes történeti ismertető, valamint a Kastélyszálló 2009-es katalógusa a képalbumban lévő PDF-ben olvasható el.

Párkánytól kb. 11 km-re ÉNY-ra, a bélai dombok egyik völgyében fekszik Béla falu. Először 1138-ban olvashatunk róla, mint a dömsödi prépostság birtokáról.
1108 körül Álmos herceg négy háznép szolgát adott a monostornak Bélán. Később az esztergomi káptalan birtoka volt.
A következő írásos emlék 1225-bil való. A fenti Bélától külön állt a királyné faluja Boros-Béla, mely kitűnő bortermő vidék volt. Ezt Erzsébet királyné a Zovard nemzetségbeli Karvai Miklós fiának, Péternek adta, amit IV. László 1287-ben megerősített.

Béla, 1732-ben csak mint puszta szerepel, mely Tresztyánszky János Esztergom vármegyei alispán birtoka.
Ekkor már állt a kastély, amely romos elődjéből lett helyreállítva Tresztyánszky építiő által. Tehát Béla valószínőleg régóta büszkélkedhetett egy várszerű építménnyel.

A kastély berendezéséről 1912-ben Dvilahy Géza a következőket írta: A dúsgazdag főúr hatalmas parkkal körülvett palotájának termeit az akkori idők hírneves festiővel festette ki. A leginkább klasszikus és mitológiai tárgyú freskók még ma is épségben megvannak.
Bútorzatát cédrus, mahagóni és ébenfából külön tervek után aranyveretekkel és mővészi berakásokkal készíttette.
A régi lelkiismeretes műiparnak olyan remekei láthatók még a kastélyban, melyeknek párját hiába keresnénk.
Messze földről vagyont érő ritkaságok, kínai és japán régiségek, bútorok, fegyverek és kincsek voltak itt felhalmozva, s képtára egyike volt a régi mesterek mőveiből válogatott leggazdagabb műtárnak.


A háború után a kastélyban két évig mezőgazdasági iskola, 1956-1959 között fegyház, majd javítóintézet működött. Ezután 1990-ig raktárnak használták, mígnem annyira tönkrement az épület, hogy életveszélyessé vált.
Mi maradt belőle? Egy elhagyatott, kifosztott, gazdátlan romhalmaz. Düledező falak, málladozó vakolat, korhadt gerendák.. Tekintélyt kivívó nagyságát és hajdani szépségének nyomait viszont mindmáig megőrízte. Épp ezért emberi szem nyugodt lelkiismerettel nem nézhette ezt az állapotot.

2000-ben az érsekújvári Járási Hivatal pályázatot írt ki a kastély helyreállítására. Ezt a pályázatot a Nadácia európske stretnutie“(Európai Találkozás Alapítvány) nyerte meg. Az alapítványt az utolsó tulajdonosok hozták létre. Vezetője Ulrich von Krockow gróf, akit rokoni szálak fűznek az Ullmann családhoz.
A romos állapotban lévő kastély teljes rekonstrukciója 7 évig tartott, melyet kívül-belül eredeti barokk stílusban állítottak helyre.

A kastély jelenleg 5*-os szállodaként üzemel, melyben két étterem, szemináriumi- és rendezvénytermek, továbbá egy wellness részleg kapott helyet. Emellett „Château Belᓠmárkanév alatt saját bortermeléssel is foglalkozik.
Tekintettel a szálloda és az étterem vendégeire a kastély csak kivételes esetekben látogatható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *