Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta




Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4456



Erdődy Kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Doba, Petőfi u.
GPS koordináta N 47.169702,E 17.393952
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.somloi.hu/index.php?p=programok&id=10047

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-10-13



Doba Veszprém megyében, Ajkától 26, Pápától 28 kilométer távolságra helyezkedik el. A 8-as számú főközlekedési úttól Somlószőlősőn vagy Noszlopon és Oroszin keresztül közelíthető meg közúton.

A felújított kastélypark átadása (2015.10.02)

Kastély története
A dobai Erdődy-kastély 1839-ben épült klasszicista stílusban, az építéshez a Somlóvár köveit is felhasználták. Az egyemeletes, timpanonos homlokzatú, dór, ion oszlopfős épület nagy kiterjedésű arborétum közepén található.
Az eredetileg nyaralókastélynak szánt épületet Erdődy Károly (Erdődy Kajetán) gróf, varadi főispán emeltette a 19. század elején a park legmagasabb pontjára, egy Somlóvár nevű dombra.[1] Tervezője Charles Moreau, a neves francia építész volt, a munkálatokat pedig Anreith János György, a szombathelyi székesegyház építésvezetője és Woyta Donát irányította. A szükséges anyagokat, mint a lakatosmunkákat, parkettát, ajtókat külföldről, a szakembereket pedig Morvaországból, Horvátországból, Itáliából és Bécsből hozatták, ha a Vas és Veszprém megyében fekvő birtokokon nem találtak megfelelőket. Alaprajza, homlokzati rendszere a klasszicizmus szellemének megfelelően letisztult, világos képet mutat.
A főhomlokzati portikusz alól nyílik az előcsarnok, a bécsi Engl által tervezett emeleti lépcsővel. Az ehhez kapcsolódó folyosóról nyílnak a szobák. Az épület déli és északi végét egy-egy, a homlokzatokon építészeti tömegként megjelenő csarnok zárja. A déliben, amely télikertnek, növényháznak épült, az e korból ismert legnagyobb méretű mozaikpadló maradt fenn: az évszámos családi címer alapján 1839-ben készült.

Kastély park
A kastélyt körülölelő, jelenleg védett parkot is Charles Moreau tervezte. Az angolkert elemeiről maga a táj gondoskodott. A tervezőnek csak a vizeket kellett az erdők és a legelők közé rendezni. A Somló és a vár nagyszerű látványt nyújt a terasz erkélyéről. A 260 holdas park negyedrésze vadaskert volt. A parkban különleges fafajták - tulipánfa, fekete dió, szeldelt levelű bükk, bíbor és babérlevelű tölgyek találhatók. A nedvesebb részeken pedig éger, magas kőris fűz és erdei fenyő magasodik.

A Doba-somlóvári Erdődy-kastély történeti kertjének rekonstrukciója
KEOP-7.3.1.3/09-2010-0028 azonosítószámú pályázat, A projekt két fordulóban valósul meg.
A legutóbb a vörösiszap-katasztrófáról elhíresült vidék egyik legértékesebb műemléke a Somló-hegy tövében álló klasszicista Erdődy-kastély és annak egyedülálló szépségű, de ma még kevesek által ismert parkja. A dombtetőn, 1820-tól épült kastélyból a környék minden nevezetessége látható volt, s a 92 hektáros parkban nem kevesebb mint négy halastavat alakítottak ki. A kastélyt és a parkot Charles Moreau francia építész, a műgyűjtő Esterházy Miklós herceg udvari építésze tervezte.

A projekt fő célja a Doba-somlóvári Erdődy-kastély történeti kert vízrendszerének helyreállítása, amely magában foglalja a 4 tóból álló vizes élőhely, és a kapcsolódó műtárgyak teljes körű felújítását. Emellett a projekt kiemelt célja a park térstruktúrájának helyreállítása: a degradált felületek rendezése, valamint a környező tájjal való vizuális kapcsolatot biztosító, páratlanul látványos nyiladékrendszer és az egykori kerti sétaúthálózat bizonyos szakaszainak helyreállítása.
A tervezett munkákkal hazánk egyik legértékesebb, ugyanakkor legveszélyeztetettebb állapotú történeti kertje menthető meg.
A beruházás a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság konzorciumi együttműködésével valósul meg, a Gondnokság pályázataként.

I. ütem
Jelenleg az első - előkészítő- forduló zajlik, melyben a kertrégészeti feltárás, az előzetes vizsgálat, a környezetrendezési terv, a vízjogi létesítési engedélyezési és kiviteli tervek, valamint a részletes megvalósíthatósági tanulmány készül el. A folyamat lezárásaként beszerzésre kerülnek a megvalósításhoz szükséges engedélyek és egyéb dokumentumok. Az előkészítés, vagyis az első forduló tevékenységeinek teljes költsége 11.998.540 Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás 11.998.540 Ft.

II. ütem
A második (megvalósítási) fordulóban helyreállítják a biztonságosan üzemeltethető és hosszú távon is fenntartható vízrendszert, valamint a kastélypark térszerkezetét az eredeti látványkapcsolatok visszaállításával. A projekt második ütemében elvégzendő munkák tervezett költsége 249.983.615 Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás 249.983.615 Ft.
A megvalósítás várhatóan 2013 második felétől indul, és 2015-ben fejeződik be.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *