Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4407Chernel - Jármy - Lukáts - Homér - Jencs kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9761 Tömörd, Fő u. 4.
GPS koordináta N 47.198096,E 16.699194
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.minalunk.hu/Tomord/hirek/5997/310/A_keramia_csodai

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Keramikus házaspár otthona, korlátozottan látogatható (?).

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2013-07-04 - Utolsó módosítás: 2019-05-102013.07.04 - saját tapasztalat.
A kastély parkjába való bejutást biztosító kapuban két faág keresztbe rakva, mögötte felírat (régi) olvasható: kutyával őrzött terület. Láthatóan a bejáratot nem használják jó ideje, elgazosodva, a bejutástól eltekintettem, ezek szerint a kastély már nem lakott, az Interneten található információk már nem igazak!
Azt is olvastam, hogy a házaspár által létrehozott Egyesületet a NAV 2012-ben megszüntette, miután jogerősen lezárult a felszámolási eljárása.


Első okleveles említése 1233-ból maradt fenn Tumind formában. 1270-ben Temerd néven említik. A név, amelyet a türk temir-temür szóból eredeztetnek, vasat jelent. A 12. században a település Tömördi és Pósa családok birtoka volt.

A Chernel család 18. században udvarházat építtetett. A copf stílusú egyszintes épületet védett park veszi körül.

A község a XIV. században a kőszegi várhoz tartozott és a Garayak voltak a földesurai. A XVII. század vége felé Thököly foglaltatta el a tömördi kastélyt és birtokot. Később a Chernelek lettek a földesurak, akiknek itt két kastélyuk van, az egyik Chernel György cs. és kir. kamarás, orsz. képviselőé, a másik Chernel Antalé. Az előbbit Chernel György, több megye táblabírája, 1809-ben építtette a régi kastély helyén. Chernel Antal egy drágakövekkel kirakott ezüst serleget őriz, melyet Chernel György II. Rákóczy Ferencztől vitézségéért kapott, birtokában van a fejedelemnek egy inge is.

Keramikus alkotóház, volt Chernel-kastély, kora barokk, 18. sz.-i helyén épült klasszicista, 1809. Belsőben lemeszelt eklektikus festés. Park. (megyei természetvédelmi terület)
Külső: A későbarokk (copf) kastély téglány alaprajzú, az utca felől (keletről) egyemeletes, a kert felől (nyugatról) földszintes épület.

Forrás: http://www.historicgarden.net/print.php?varos=1178&nyelv=pgevtbghq
Tömörd Csepregtől 4 km-re Szombathely felé az Ablánc-patak mentén található.

A terület a XIV. században a Kőszegi várhoz tartozott és a Garayak birtoka volt. A törökök által elpusztított települést horvátok népesítették be. Később a Chemelcsalád birtokába kerültek a földek.
A település magasabb részén álló úgynevezett Chernel-kastélyt (Fő u. 13.) Chemel György építtette egy XVIII. századi kastély helyén 1809-ben klasszicista stílusban.

A II. világháborút követően a kastélyban lakásokat, majd 1962-ben kultúrházat alakítottak ki, jelenleg egy keramikus házaspár lakja (Fehér László és felesége).
Parkja a kastéllyal egyidős. A nagyobb arányú fenyőtelepítések itt is a XIX. század második felében kezdődtek. Jelenleg mintegy 20 fenyő és 30-nál több lombos fafaj található a parkban. Az utóbbi évek aszályos, csapadékszegény időjárásával magyarázható, hogya parkban az elmúlt években a lucfenyők túlnyomó része kiszáradt, illetve szúkárosítás áldozata lett. Legidősebb fenyőpéldányai között van több méretes kolorádófenyő, az óriás jegenyefenyő, a görög jegenyefenyő, valamint egy méretes kaukázusi jegenyefenyő. De találunk szerb lucot, feketefenyőt és több termetes erdeifenyőt is. Ez utóbbi törzsátmérője 1,50 m. Lombos fafajai közül termetes a kéttörzsű juharlevelű platán és a vadgesztenye. Felsorolási sorrendben törzsátmérőjük 1,40 és 1,80 m. Található még a parkban több vadgesztenyefasor maradványa, több pusztulóban lévő méretes szelídgesztenye, termetes gyertyán, magas kőris és kéttörzsű páfrányfenyő is. A park aljnövényzete is fajgazdag.


Fehérné Balogh Zsuzsa keramikusművész, és férje Fehér László
Az idős keramikusművésznő a tömördi Chernel kastélyban él és alkot.
Organikus kerámiái által kötődik az ősanyaghoz, minden alkotása a természetközeliség, a megújulás, a nőiesség egy-egy érzékeny-törékeny darabja.
Sajátos technikát alkalmaz: agyaglemezeket illeszt, fon össze, felhasználva szeretett motívumait. Ezek végigkísérik egész életét, s mostanra teljes gazdagságukban formaképző elemekké váltak. A mázak is egyediek, sokféleségük meglepi a nézőt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *