Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4302(Zichy) - Grünfeld - Gerlóczi kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8123 Soponya - Nagyláng, Árpád utca 4-6
GPS koordináta N 47.003624,E 18.460546
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

e-mail:

Telefon:

Tel: 1/311-0485 (KVI

Megjegyzés:

Nem látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-09-12 - Látogatás dátuma: 2015-03-21 - Utolsó módosítás: 2018-07-13A mai épület elődjét, egy földszintes, L-alakú, barokk stílusú kúriát 1751-57 között építtette fel Zichy János, a család palotai főágazatának megalapítója. 1772-73-ban ezt bővítették ki U-alakú, földszintes kastéllyá, az eredeti épületet a jobboldali szárnyba beépítve. Vályi András 1796-os Magyarország leírása a megyebeli Zichy-kastélyok közt egyedüliként ezt említi meg. Jelenlegi formáját 1807-19 között nyerte el, mikor Pollack Mihály tervei alapján klasszicista stílusban átépítették. Ekkor építettek emeletet a főszárnyra, és ekkor készült el az udvari homlokzat monumentális lépcsőháza. A főhomlokzat középrizalitját négy kettős oszlopon nyugvó terasz díszíti. A kastély a Sárvíz árterében, egy 36 hektáros angolpark közepén áll. Kizárólagos állami tulajdonban tartandó fokozottan védett műemlék.

A II. világháború alatt a kastélyt kifosztották, majd hosszú ideig üresen állt. 1959-ben gyermekotthon és iskola céljára alakították át az épületet. A kastélyban ezután hosszú ideig a Soponyai Gyermekváros működött 2000-ig. Az utolsó külső felújítás és átalakítás 1989-ben fejeződött be, ekkor nyerte el az épület, a belső udvar és a horgásztó a mai látható képét. Az épület jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében van, hasznosítására jelentkezőket várnak.
Jelenleg a kastély üresen áll, immáron 2000 óta. Az épület 24 órában őrzött, nem látogatható, állaga folyamatosan romlik, állagmegóvási munkát sem végeznek rajta (meglátszik). A kastély körbe van kerítve, ahova belépni tilos!


Forrás: http://www.tourinform.fejer.hu/h/barangol.html
A Fejér vármegyében tekintélyes nagyságú birtokokkal rendelkező Zichy grófok egyik legszebb, legtekintélyesebb méretű rezidenciája volt a soponya-nagylángi kastély. A mai épület magját 1751 és 57 között építették barokk stílusban, mely akkor egy földszintes, L-alakú kúria volt.

A következő építkezés 1772-73-ban történt, ekkor nyerte el mai, U-alakú alaprajzát. A XIX. század elején gróf Zichy István a kor egyik legtehetségesebb építészével, Pollack Mihállyal készíttette el a kastély klasszicista átépítésének, kibővítésének terveit. Az építkezés valószínűleg 1807-ben fejeződött be. Az évszámot megörökítő címert a főhomlokzat oromzatáról 1945 után leverték.

A kastély francia stílusú parkját a XVIII. században hozták létre. A XIX. század első negyedében - korstílusnak megfelelően - a kertet angolparkká alakították át, és egy S - alakú tavat létesítettek benne.

Soponya egyébb nevezetessége: Látványtár - Varga Zoltán magángyűjteménye
Régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékek, köztük mintegy 2000 db-os szódásüveg, tégla- és pipagyűjtemény.
Előzetes bejelentkezés alapján megtekinthető.
Cím: Gábor Áron köz 1.
Tel.:30/243-3306

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *