Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4121Festetics - Hajdu (szociális otthon) Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9700 Szombathely, (Bogát) Bogáti út 58.
GPS koordináta N 47.205349,E 16.673071
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.idosekotthona-szombathely.hu/

e-mail:

bogat@t-online.hu

Telefon:

+36 (94) 508-036

Megjegyzés:

Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-09-14 - Utolsó módosítás: 2019-04-03A kastély az angol cottage építészeti stílus egyik jellegzetes magyarországi képviselője. A kastélyt a Skerletz család építtette, valószínűleg a 19. század elején. A korabeli források szerint már a 16. században állt itt nemesi udvarház, azonban nem tudni hogy az a mai kastély helyét állt-e. Az épületet 1860-ban új tulajdonosa gróf Festetich Dénes átépítette és korszerűsíttette. Utoljára 1968-ban végeztek rajta nagyobb belső átalakítást. 10,4 hektáros a Gyöngyös-patakig lenyúló szép park övezi, számos faritkasággal.

Szentkirály-Bogát uradalom területén 1856-ban állt egy kúria, ezt Festetich Dénes vásárolta meg. És az építészetnek hódoló földbirtokos a saját tervei alapján belefogott a kastélyának a megépítésébe. 4 év alatt egy csodaszép romantikus angol gótikus stílusú kastélyt építettek 64 szobával.
A kastélyhoz építettek egy télikertet is és a korábban a kúriához tartozó kis franciakertet egy szökőkutas, szobrokkal díszített angolparkká alakították. A kastély később Festetich Kálmán birtokába került, és a kastély az ő nevét viseli.

Sajnálatos módon a II. világháborúban a szovjet katonák megszállása teljesen tönkre tett mindent az épületben, minden, ami érték volt elveszett, később hadikórház működött a kastélyban. 1945-ben államilag kisajátítottá vált a kastély, majd 1950-től a Megyei pártfőiskola, 1968-tól az MSZMP oktatási központja működött az épületben.

1981-től a Fővárosi Tanács kapta birtokba a kastélyt. A Tanács felújítatta az épületet, és szociális otthon létesült benne. Jelenleg is idősek otthonaként funkcionál a kastély. A kastély parkja természetvédelmi terület, az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik.


Fenntartó szervezet neve: Budapest Főváros Önkormányzata
Címe: 1052. Budapest, Városház u. 9-11.
Telefon: 06-1327-1000
E-mail: skulteti@budapest.hu
Fenntartó képviselője: Skultéti József ügyosztályvezető
Intézmény neve: Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona
Címe: 9700, Szombathely, Bogáti út 72.
Tel: 06-94/508-036
E-mail: bogat@t-online.hu

Idézet az Intétmény WEB lapjáról
Az intézmény Szombathely déli részén 12 ha természetvédelmi területnek nyilvánított ősparkban elhelyezkedő három műemlékvédelem alatt álló épületben működik. Az intézmény szakmai munkáját 45 fő végzi, az üzemeltetést további 35 fő biztosítja. Azoknak nyújtunk segítséget, akik már önmaguk ellátására nem, vagy csak részben képesek.

A „hotelszolgáltatás” során két-, három-, négy és több ágyas szobákban biztosítunk az állapotnak megfelelő fekvőhelyet (heverő/kórházi ágy), éjjeli szekrényt, polcot, szekrényt. Minden szobához tartozik kézmosó, hűtőszekrény, Tv csatlakozás. Az intézményben nővérszobák, orvosi rendelő,tornaszoba, társalgók, foglalkoztató,szolgálják lakóink mindennapjait.A szobák és a közös helyiségek tisztaságára saját munkatársaink ügyelnek.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *