Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 11390Hluboká kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 37341 Hluboká nad Vltau
GPS koordináta N 49.051574,E 14.441020
Régiół
Megye

Internet:

http://www.zamek-hluboka.eu

e-mail:

hluboka@budejovice.npu.cz

Telefon:

+420 387 965 526

Megjegyzés:

Központi parkoló GPS: 49.051230 , 14.432856

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-24 - Látogatás dátuma: 2011-09-15 - Utolsó módosítás: 2015-05-15Saját tapasztalat:
Parkolni a Central parkolóban érdemes, parkolási díj 50 CzK/nap, ha a kastélyhoz közelebbi parkolóban állnak meg, akkor ott már akár 90 CzK/óra is lehet a díj, és a parkolási idő is korlátozásra kerül 30 - 90 percben.
Szeptemberben már csak az "A" típusú vezetés volt! A téli kert mellett van egy kávézó, ahol fagylat és szendvics is kapható. A park hatalmas méretű, mi csak a kastély közvetlen környezetét néztük meg, így is több órát tőltöttünk a kastélynál.
A kastély a parkolótól gyalog kb 500 méter dombnak felfelé, vagy kisbusz 50 CzK/személy), visszafelé már kényelmesen le lehet sétálni a parkolóba, de láttuk, hogy hintóval is fel lehet utazni.
Figyelem! a vezetések cseh nyelvűek, ha más nyelvű vezetést kér, akkor a belépő dupla árba kerül. Viszont kaptunk magyar nyelvű szöveges vezetést, ezen jól követhetők voltak a látnivalók.

A város mintegy 10 km-re fekszik České Budějovicetől. A város híres, fesztiváljairól és kiállításairól, de leginkább a gyönyörű neogótikus kastélyáról híres, amely egy nagy angolparkban található. Hluboká kastélyt tavak és erdők (vadász kastélyokkal) veszik körül.
A kastély, amely egy impozáns környezetben, az angolpark közepén fekszik, gótikus eredetű, de az eredeti szépsége csak rajzokban és metszetekben maradt fenn.
A XVIII. század elején úri vadász kastéllyá alakították át, amelynek tulajdonosai, a Schwarzenberg hercegek 1840 és 1871 között angol gótikus stílusban, a windsori kastély mintájára, Tudor-stílusú neogótikus kastéllyá építtették át.
A kastély 140 gazdagon berendezett szobával és 11 toronnyal büszkélkedik. A kastély esküvők és egyéb rendezvények közkedvelt helyévé vált az évek során.

A Schwarzenbeg hercegek közel háromszáz évig éltek itt, és ez idő alatt felhalmozott használati tárgyak, csaknem érintetlenül a helyükön maradtak és ma is megtekinthetők.

A hatalmas Tudor-kastély termeinek alapos megtekintésére nem elegendő egy nap. 144 szobája, terme van tele különböző korú képekkel, portrékkal, szobrokkal, bútorokkal, porcelánokkal, fegyverekkel, vadász trófeákkal, a Schwarzenberg tábornokok hadi szerzeményeivel, gótikus, reneszánsz, barokk műkincsekkel, gobelinekkel. A kastély 1664-től kezdve csaknem 300 éven át család tulajdonban volt.

Belépünk a hatalmas bejárati csarnokba, mint a fejedelmi Schwarzenberg család vendégei. A terem berendezése emléket állít az ősi eredetű a családnak, ami a 12. századra nyúlik vissza. A kastély mint egy fejedelmi lakóhely volt berendezve, elsősorban ősszel használták, a vadászati idényben.
Kiemelkednek a gyűjtemények közül a fal szőnyegek és kárpitok, ezek európai szinten is különösen értékesek, ugyanígy a szobák bútorai is értékesek.

Vezetés:
Az emeleten először Eleonore hercegnő privát szobáit tekinthetik meg, aki saját maga volt a belső terek kialakítási tervezője. A gyönyörű és energikus Eleonore Liechtenstein (1812-1873) hercegnő kiemelkedő személyiségek közé tartozott, követte a divatot, újdonságokat hozott a belső berendezésbe.A termek intarziás több fajta fából készített parkettával-, a fa lambériák gazdagon vésett elemekkel-, és díszített mennyezettel vannak burkolva. A kazettás mennyezetekbe aranyozott bőrt, vásznat és aranyozott gipszet használtak a szalonokban és a sokszögű toronyban. Az aranyozással dekorált festett virágok, Glasser bécsi festő munkái. Miután látták a hálószobát, az öltözőt, következnek a kastély egyéb helységei, a Morning Szalon, ami Schwarzenbergs család őseinek képgalériáját mutatja be.
A Nagy étkező mellett található a Golden Hall. Ez neoreneszánsz stílusban volt berendezve, 17. századi flamand falikárpit gyűjteménye Példabeszédeket ábrázolnak, a 16. századi keleti szőnyeg buddhista szimbólumokkal díszített, az úgynevezett "chintamani", egyedi tárgy a maga nemében a világon.

A könyvtár a legnagyobb terem, amelyet korábban nagyteremként használtak a barokk kastélyban, 12.000 kötetet tartalmaz. A könyvtárból a folyosó végén találjuk a kápolnát, e mögött a színház termet, majd egy óriási fegyvergyűjteményt nézhet meg a látogató. A falakon a 16.századból származó csempék vannak, melyek a közeli reneszánsz Kratochvíle villából kerültek ide, annak újjáépítése során.
A kastély látogatás a Vörös-toronyban fejeződik be, ahol a kastély eredeti fegyvertára volt, innen lépcsőn a télikertbe jutunk.

Van a kastélyban kápolna és színházerem is. A lovarda s a télikert épületében 1956 óta egy újabb, igen gazdag állami képgyűjtemény is látható. A gyűjteményt az egyik leghíresebb cseh festőről, Mikolás Alesről (1852-1913) nevezték el. A világhírű Galériában dél-csehországi képzőművészek alkotásait őrzik, időrendben a gótikus korától kezdve mindmáig.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *