Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8244Draskovich Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7960 Sellye, Váralja u. 5.
GPS koordináta N 45.872680,E 17.842484
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.sellye.hu/

e-mail:

hivatal@sellye.hu

Telefon:

73/706-001

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-07 - Látogatás dátuma: 2007-08-05 - Utolsó módosítás: 2018-01-17Sellye 3400 fős kisváros a dél-dunántúli Ormánság legjelentősebb települése, Baranya megye legfiatalabb városa, városi rangját 1997 szeptemberében kapta.
Az építészeti műemlékek sorában Sellye egyetlen műemléke a XVIII századból származó Draskovich kastély a város központjában. Ugyanígy különlegesség a barokk Draskovich kastély 7,5 hektáros arborétuma is.

Sellye fénykorát Mátyás király idejében élte, ekkor birtok- és egyházi központ. A török előrenyomulásával egy időben stratégiai szempontból a terület jelentősége egyre csökkent. Bár fontos összekötőpont volt a déli végek és Horvátország felé vezető úton, de csak palánkvár védte, amelyet 1532-ben az előrenyomuló török hadak elfoglaltak és felgyújtottak. A hódoltság korában fontos szerepet töltött be, 1551-ben kelt iratok tanúsága szerint „nahie”, azaz bírósági kerület központja volt.
Amikor 1689-ben a törököt kiűzték az általuk újjáépített erődítést lerombolták. Az ezt követő időszakra jellemző a déli vidékekről szláv családok betelepülése, de a lakosság számottevően magyar maradt.
A település az 1700-as évektől a Batthyány család birtoka. 1671-ben kezdik szervezni a református iskolát, amely mellé 1779-ben Batthyány gróf az őt szolgáló német tisztviselők számára külön iskolát építtetett.

Az 1800-as évek elején a sellyei uradalom a Draskovich família birtokába került. A Kastély XVIII. században épült. A kastély északi két főkapu közötti rész a XVI. századból való, a keleti, nyugati és déli szárnyak 1745-50 között épültek. Draskovich Iván volt az, aki a kastély köré létrehozta a kastélyt övező parkot az 1760-as években.
II. József 1781-ben mezővárosi rangot adott Sellyének.

A Draskovich kastély körüli 7,65 hektáros arborétum 1965 óta természetvédelmi terület, mely botanikai értékei miatt került védelem alá. Az arborétum számtalan ritkaságot rejt magában, s Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkja. Mai állománya 240 lombhullató és 115 örökzöld fajta. Idegenforgalmi értékét növeli az is, hogy a Nemzetközi Festő- és Faszobrász Alkotótáborokban készített alkotások közül mára 11 faragott szobor került felavatásra területén. A ritkaságok között kell megemlíteni a mamutfenyőt, a balzsamfenyőt, a jegenyefenyőt és a japánakácot.

Él itt egy igazi kuriózum is, az itt élő gímpopuláció a Draskovich-féle Sellyei vadaskertből a II. világháború végén kikerült gímállományból származik. A gímállomány kiváló minőségéről az elmúlt évtizedekben terítékre került kapitális trófeák is árulkodnak. Őz állományának minősége átlag feletti, igen keresettek jól szervezett vaddisznóhajtásai. Jellemző vadászati mód a lesvadászat, a területen mintegy 200 db magasles található.

Sellye a térség lakosságának nyújtott szolgáltatások mellett az idegenforgalom szervezésében is központi szerepet tölt be, emellett remek kiindulópont lehet kirándulásokhoz, hogy a közeli Drávaiványi festett kazettás műemlék templomát, Drávasztára katolikus templomát, Besence és Révfalu parasztházait, a még fellelhető talpasházakat, a közeli horgásztavakat, a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaparti érintetlen természeti szépségeit megcsodálhassuk.

A kastély előtti téren áll a Kiss Géza Ormánsági Múzeum a névadó szobrával. A múzeum épületében az Emlékek az ormánsági nép életéből című kiállítás tekinthető meg, udvarán pedig egy talpasház, amelyet Csányoszróból telepítettek ide. A házban egy múlt század végi paraszti lakásbelső látható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *