Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2015. HUNGARY)

Magyar English DeutschLátogatottsági statisztikák
www.kastelyok-utazas.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

(LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás * DataProg - Egresi János vállalkozó
LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás


Kirándulási helyszínek színes grafikákon!
Kirándulási helyszínek színes grafikákon!


500 000 légifotó Magyarországról!
500 000 légifotó Magyarországról!

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Megtekintések száma: 3425

Digitális képek tárolási veszélyei !

A papírképekkel ellentétben a digitális képek tárolása sokkal nagyobb hibaforrás, mint azt sokan hiszik. Én is így voltam vele, míg be nem következett két súlyos hiba. Könnyelmûen vettem a mentés témakörét, így aztán mikor bekövetkezett a "HIBA"  már késõ volt. Két esetet írok le tanulságként.
A digitális képeket számítógépen tároltam. Elõre látó voltam (akkor azt azt hittem!?) és mivel a számítógépben volt egy cserélhetõ fiókos adattároló is (wincseszter), így idõközönként átmásoltam az anyagot. Gondoltam 2 példányom van, így védve vagyok az adat vesztés ellen, hát rosszul gondoltam.

Az egyik gép bekapcsoláskor füst, fény, és hang jelenség jött a számítógépbõl, aztán semmi. Vizsgálódást követõen (szerviz) kiderült, hogy a teljes gépre ráment a 220 V feszültség, így aztán  gépben lévõ összes alkatrész, így a adattárolók is megsemmisültek. Hiába volt 2 példányban a teljes kép anyagom, sajnos mivel a másolat is a gép fiókjába be volt dugva, így aztán az is tönkre ment. Vállalkozó révén minden információm, programjaim forráskódjai, könyvelésem, stb. a gépen volt, így a képek elvesztésén kívül gyakorlatilag mindenem elveszett ami a számítógépen volt, azaz lenullázódtam! Ugyan néha (hanyagság!) készítettem DVD-re másolatokat, de ezek közel nem voltak aktuálisak (utolsó állapot). A KÜRT Kft. adatmentés szolgáltatását voltam kénytelen igénybe venni, drága tanuló pénz volt, 600.000 Ft-om bánta a hanyagságot, és az átgondolatlanságomat az adatbiztonságról (mentések).

Kidolgoztam egy mentési eljárást és e szerint végeztem a képek mentését. Készítettem egy teljes másolatot egy külsõ (USB-s) adathordozóra, csoportosítva a képeimet (mennyisége DVD-hez igazodóan, amikor megtelt egy DVD-nyi anyag akkor azt kiírtam DVD-re 2.pld.-ban. Amíg nem telt meg egy DVD-nyi anyag addig ezt a kép halmazt egy újra írható DVD-r írtam. A DVD-re írás mindig idõ igényes feladat, így aztán megint csak nem voltam napra kész, azaz voltak olyan képeim, amik csak 1 példányban voltak a számítógépem adattárolóján. Egy oda nem figyelés következménye, felülírtam az újraírható DVD-re kimentett képeket, ez akkor derült ki, mikor véletlenül eltöröltem a képek egy részét és vissza szerettem volna hozni a DVD mentésrõl, hát nem volt honnan. Hanyagságom miatt megsemmisültek a szennai Falumúzeum, az ausztriai Svarowski, és a németországi KönigSee képeim, ezeket már csak ismételt fotózással tudom pótolni. Néhány év mulva szükségem lett volna néhány archivált képre, ekkor döbbentem rá, hogy a DVD-re kiírt mentés sm biztonságos, mivel lemez olvasási hiba keletkezett és nem volt honnan visszahozni a képeket.
Ha még nem gondolkodott eddig a fentiekben leírtakon, akkor éppen itt az ideje, gondolja át saját helyzetét!

Hogyan védtem az adataimat 2007.06.21-tõl:, köztük a digitális kép albumomat, ami jelenleg 30 GB-nyi, 27.000 db képet tartalmaz. A képek alaphelyzetben egy USB-s külsõs 80 GB-os adattárolón tartom és csak akkor csatlakoztatom a számítógéphez, amikor használom, ez a képek 1-es példánya. Vásároltam egy 235 GB-os USB-s külsõ adattárolót, ezt csak akkor dugom fel a számítógépre, amikor csak mentést készítek, ez a képek 2-es példánya. A két adattároló közötti szinkronizált mentésre vásároltam egy egyszerû, de praktikus és könnyen használható programot: GrBackPro (http://www.grsoftware.net/), a programmal minden alkalommal végzek egy mentést amikor az 1-es példányon változtatok, a mentés különbségi mentés, azaz csak a változások kerülnek átmásolásra. A 2-es példányt pedig ahogy megtelik egy DVD-nyi mennyiség kiírom DVR-re.

Az idõ múlásával a lehetõségek javultak, új nagyobb kapacitású eszközök és ingyenesen használható szoftverek kerültek forgalomba, továbbá digitális videókamerát is vásároltam, aminek most már íly módon számítógépen tárolt videó fájljainak védelmérõl is gondoskodnom szükséges, a digitális képek mérete a kamerák felbontásának jelentõs növekedésével a fájlok mérete is jelentõsen megnõtt (3-5 szörös) tehát át kellett alakítottam a mentési eljárásom.

Hogyan védem jelenleg az adataimat (2012.07.27.):, A digitális kép albumomom méretei, mint darabszámban, mind a fájlok méretében (köszönhetõen a kezdetkori 2 Mpixel helyett a 10 Mpixelnek) jelentõsen bõvültek, jelenleg 115 GB-nyi, 143.000 db képet tartalmaz. A képek tárolására korábban haszált USB-s külsõs 80 GB-os adattároló helyett a korábban mentésre használt 235 GB-os tárolót használom, ez a képek 1-es példánya. Újonnan vásároltam 2 db. 1 TB-os tároló eszközt, és a mentéseket erre végzem, így most már ezek lettek a 2-es és 3-as példányok, a DVD-re való írást feladtam, körülményes és nem gyõzném lemezzel. Idõközben a TV-zésben is megjelent a digitális mûsorszórás és rögzítés technika, sõt ma már HD felbontásban, ami további adattárolási igényeket támasztott. Csupán egy példa, "Csillagkapu" c. sorozat függõ vagyok, így ezen filmek (Csillagkapu és Csillagkapu Atlantisz összes filmje, azaz 5 illetve 10 évadja) tárolása MPEG formátumban több mint 700 GB, azaz önmagában lefoglal egy 1 TB-os tároló eszközt. Az adattárolók közötti szinkronizálást UBUNTU (Linux változat) operációs rendszer alatt alkalmazott LuckyBackup sziknkronizációs alapelven mûködõ programmal végzem (ingyenes!).

A fenti eljárással 3 példányban vannak meg a képeim és 2 pld-ban a digitális videóim. Persze továbbra is igaz, hogy ez még mindig sok mindenre nem biztosít védelmet. Mire nem véd például, ha a lakásom kiég, kirabolnak, akkor minden elveszik, hiszen minden példány egy helyen van tárolva, azaz egyszerre fog megsemmisülni.

Ha tapasztalatcserére van szüksége írjon