Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2015. HUNGARY)

Magyar English DeutschLátogatottsági statisztikák
www.kastelyok-utazas.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

(LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás * DataProg - Egresi János vállalkozó
LAKÓINFÓ, TAR-ÜGY Lakóközösségi ügyvitel támogatás


Kirándulási helyszínek színes grafikákon!
Kirándulási helyszínek színes grafikákon!


500 000 légifotó Magyarországról!
500 000 légifotó Magyarországról!

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)TARTALOMJEGYZÉKA GYULAI HARRUCKERN–WENCKHEIM–ALMÁSY-KASTÉLY TURISZTIKAI VONZERŐVÉ FEJLESZTÉSE, LÁTOGATÓKÖZPONT LÉTREHOZÁSA

Kelet-Közép-Európában nem könnyű kastélyokat turisztikai vonzerővé fejleszteni, hiszen a második világháború végén és azt követő időszakban az épületek többségét kifosztották, az évszázadok során felhalmozott bútorok, műtárgyak, berendezési tárgyak, eltűntek.

Így volt ez a második világháború után több különféle célra használt, majd 1959-ben csecsemőotthonná átalakított gyulai Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély esetében is. Az évtizedekig üresen álló kastélyra 2012-ben Gyula Város Önkormányzata a „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai” című, DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 2 189 530 372 Ft támogatást nyert el.

A kastély leendő komplex turisztikai hasznosításának fő elemei a korabeli főúri életforma bemutatását célzó múzeumi/látogatóközponti fejlesztés, rendezvényeknek otthont adó közösségi terek kialakítása, valamint a kastélypark revitalizációja. A kiállítás tematikája a kastélyban egykor élt főúri családok mindennapjainak, az őket kiszolgáló személyzet életének, és a kor szokásainak, életmódjának a bemutatása.

Az élményt számos eredeti és rekonstruált tárgyi emlék, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé. A kastélyban okos telefonos/visual guide-os vezetés segíti a vendégeket a látottak elmélyítésében. Az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál, pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, vagy a grófnő szalonjában, számos odaillő információ, hiteles történet, anekdota és legenda hallgatható.

A modern technika vívmányainak segítségével a látogató a saját tempójában tájékozódhat az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.  

A kiállítás magával ragadó jellegét a hétköznapok egyszerű bemutatása adja, olyan időutazás, amelyben a látogató könnyen összefüggést, kapcsolatot talál a látottak és saját mindennapjai közt.

A szolgáltatások között megtalálható lesz a turisztikai információs pont Békés megye turisztikai látnivalóinak összefoglalójával, gyermekmegőrző, a kiállítások arculatába illő játszóház és múzeumpedagógiai műhely, toronykilátó, valamint a rehabilitált kastélykert.

A helyi kézműves termékek megtekintésére, megvásárlására a kastély cukrászdájában, kávézójában, valamint ajándékboltjában lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel pedig az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.  

Ízelítő a várható szolgáltatásokból

  • Múzeumpedagógiai műhely és történelmi játszóház – mintegy 20 gyerek csoportos foglalkozásának biztosít helyet, amelyet többek között egy inasszoba és egy grófi szalon egymás mellé helyezett makettje színesít, de helyet kapott itt egy kirakható elemekből álló személyzeti hierarchia ábra és egy interaktív oktató tábla is

  • Cukrászda–kávézó – a kastélyban egykor fogyasztott korabeli ételek és italok színesítik a sokrétű alapkínálatot,

  • Ajándékbolt – a sokszínű, igényes múzeumi ajándékbolti,

  • Rendezvényi terek – az egykori főúri rezidencia frissen restaurált többfunkciós termei szinte bármilyen rendezvénytípus befogadására alkalmasak,

  • Turisztikai információs pont – Gyula és Békés megye turisztikai vonzerőleltárával,

  • Integrált látogatómenedzsment rendszer,

  • A kastély keleti víztornyának a tetején toronykilátó létesült,

  • A védett kastélypark rendezése, revitalizálása, növényzet telepítése, új burkolatok kiépítése, új utcabútorok elhelyezése, ideális pihenőtér a gyulai lakosok és a látogatók számára,

  • Díszvilágítás kialakítása

Gyulai Almásy-kastély 
Látogatóközpont

www.gyulaikastely.hu 

 „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte”

Regéc Község Önkormányzata „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című, a vár komplex turisztikai hasznosítását célzó pályázatára 560 751 594 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott.

A projekt célja a jelentősen leromlott Felső Vár falainak a megerősítése és az Öregtorony műemléki rekonstrukciója, valamint a vár történetének és a feltárás leletanyagának bemutatását biztosító fedett kiállítótereknek és szabadtéri rendezvénytereknek a kialakítása.

A projekt keretében megvalósuló tevékenységek, a projekt elemei

A Várban lévő Öregtorony olyan állandó kiállítások helyszíne lesz, amelyek multimédiás eszközök segítségével mutatják be a várban zajlott egykori életet, a vár lakóinak mindennapjait, tevékenységét, a várostromok menetét, eszközeit, valamint a tűzfegyverek fejlődését, és azt, hogy a vár birtokosai ez utóbbira milyen új védművek építésével reagáltak. A várbeli fogadóépületben információs központ, jegypénztár, ajándékbolt és büfé kerül kialakításra, a vár mellett színpad és hagyományőrző lovagi tornapálya is helyet kap.  

A falubeli fogadóépület állandó kiállítása keretében megtekinthető „II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkora a regéci várban” című tárlat, amely a fejedelem felcseperedésének bemutatásán keresztül ismerteti a középkori gyereknevelési szokásokat, családi kapcsolatokat, és a nemesség mindennapi életét. Az élményszerű bemutatást és a játékos tanulást többérintős képernyők, interaktív terminálok és monitorok segítik. A vár történeti építési periódusait, fordulatos történetét, neves tulajdonosait 3 dimenziós film mutatja be a filmvetítő-teremben. A váras tematikájú múzeumpedagógiai műhely és a történelmi játszótér egész évben várja a családokat és az osztályokat. A modern vendégfogadás feltételeit turisztikai információs pont, helyi termékeket felvonultató ajándékbolt és büfé biztosítja.

Regéci Vár és Látogatóközpont

www.regecivar.huÖrökségturisztikai és kulturális rendezvényközpont a tolcsvaiSzirmay–Waldbott-kastélyban

A HEGYALJAI ÉLET SOKSZÍNŰSÉGE A MÚLTBAN ÉS A JELENBEN

A Világörökségi védettséget élvező Tokaj-hegyaljai Kultúrtáj részét képező Tolcsva Községben álló Szirmay—Waldbott-kastély Európai Uniós támogatásból újul meg. A rehabilitált kastély kettős funkciót tölt be, termei részben kiállítótérként szolgálnak, egyes részei emellett kulturális rendezvénytérként is hasznosíthatók. A kastély kiállításának középpontjában az egykori nemesi rezidencia fordulatos történetének, valamint lakóinak e falak között zajló életének, hétköznapjainak és ünnepeinek a bemutatása áll. A levéltári kutatások során feltárt gazdag ismeretanyag, fotók, korhű és rekonstruált tárgyi emlékek, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiállítási installációk révén ismerkedhet meg a látogató a kastély és a benne élők életével.

A kiállításon látottak interpretálását interaktív érintőképernyős panelek, lézeres játék és több installáció is segíti. Az olvasmányos formában megírt, könnyen értelmezhető szövegek és a gazdagon illusztrált kiállítási arculat a felnőttek számára sokrétű ismeretszerzési lehetőséget, a gyermekek számára játékos tanulási formát biztosít.

A műemléki védettségű kastélyban megtekinthető többek között a közel eredeti formájában fennmaradt nagyszalon és a könyvtár gazdagon díszített, faburkolatos, neoreneszánsz stílusú helyisége is.

A kastély-látogatóközpont az állandó és időszakos kiállításokon kívül számos kiegészítő szolgáltatással, valamint a helyi hagyományokra, gasztronómiai kínálatra épülő színes rendezvénysorozattal várja majd vendégeit egész évben. Élményt maximalizáló, foglalkoztató és ismeretterjesztő programok széles választéka áll majd a látogatók rendelkezésére.

    

Nyitás 2015 végén várható.

Tolcsvai Szirmay—Waldbott-kastély

Örökségturisztikai és kulturális 
rendezvényközpont

www.tolcsvaikastely.hu

 „GYERMEK A VÁRFALAK KÖZÖTT – II. RÁKÓCZI FERENC GYERMEKKORA”

Új kiállítás létesül 2015 végére a Regéci Vár és Látogatóközpontban

Csakúgy, mint hazánk, a regéci vár történetében is kiemelkedő helyet foglal el a Rákóczi család. Az egykor Rákóczi-tulajdonban lévő vár műemléki helyreállításával és turisztikai funkcióbővítésével a fejlesztés a magyar történelem egy fontos időszakának is emléket állít. A projekt keretében felépítésre kerülő falubeli fogadóépületben kap helyet a „Gyermek a várfalak között” című állandó kiállítás, amely II. Rákóczi Ferenc későbbi fejedelem Regécen töltött gyermekkorát, családi kapcsolatait és a vár korabeli mindennapi életét mutatja be. A visszatekintés I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig ismerteti meg a látogatót a család magánéletével.

Az egyedi installációk, a multimédiás eszközök, a látogatómenedzsment rendszer és a korabeli tárgyi emlékek segítségével megalkotott kiállítás felnőttnek és gyermeknek egyaránt szórakoztató és egyben tanulságos program lesz. A történelmi eseményeket élményszerű módon feldolgozó koncepció segítséget nyújt a történelemtanuláshoz és a nem-formális oktatáshoz a 17–18. századi magyarországi viszonyok és a hatalmi harcok felvázolásával, mindezek mellett a látogatóközpontban tartandó múzeumpedagógiai foglalkozások további élménydús programot garantálnak.

A kiállítás tematikája Magyarországon egyedi, komplexitását tekintve Európában is kevés helyen található hasonló. A tematika a fejedelmi család legfontosabb tagjára, II. Rákóczi Ferenc felcseperedésére fókuszál, fogantatásától egészen felnőtt koráig kíséri végig az életét a kiállítás, közben betekintést enged a főnemesi családok gyermeknevelési szokásaiba, de kitér a Rákócziak többi birtokára az akkori magyar államberendezkedés bemutatására is. A kiállítás fogadófala mellett elhelyezett infopultban a látogató számos olyan információval gazdagodhat, amelyek nem találhatóak meg a történelemkönyvekben.

Vármakett, korabeli gyerekjátékok másolatai és eredeti, a várbeli ásatások során előkerült tárgyak szemléltetik a feldolgozott témát. A kiállítás teljes területe látogatható lesz mozgáskorlátozottak és fogyatékkal élők számára is.  

Regéci Vár és Látogatóközpont

www.regecivar.huEgri Érseki Palota Látogatóközpont

Bepillantás a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába, képtárába, és könyvtárába kiállítás

 

XVI. Benedek pápa szerint a művészet, természeténél fogva egyfajta felhívás a misztériumra, a szépség pedig a természetfeletti felé irányít bennünket. A szépség, amely a világegyetemben és a természetben található, illetve amelyet a művészi alkotások fejeznek ki, az emberi tudatot a végtelen felé szélesíti ki, út a transzcendencia, a végső misztérium, Isten felé.”

A „Bepillantás” címet viselő egyházművészeti kiállítás öt teremből álló térsora újszerű módon, 21. századi köntösben mutatja be az Egri Főegyházmegye több évszázados szellemi és tárgyi örökségét. Az érseki palota középső tömbjének első emeleti, díszudvar felé néző termeiben – az élményturisztikai trendekbe illeszkedő módon – az érdekességek mentén felépített, ugyanakkor sokrétű levéltári, történeti és művészettörténeti kutatásokon alapuló tartalmak révén kerülnek bemutatásra a műtárgyak. Az elsötétített, a fények által teremtett atmoszférával rendelkező termeken végighaladva az ismeretek átadását okostelefonos vezetés, interaktív eszközök és különleges installációk segítik, ezáltal nyerünk bepillantást a palota és lakói egykori életébe. A tematikákhoz kapcsolódó részletes szakmai tartalmak a kiállításban elhelyezett érintőképernyős terminálokon érhetők el. A bemutatás eszközei: tárgy köré vetített animált információs interaktív pult, interaktív terminálok, monitorok, okostelefonos vezetés.

Egri Érseki Palota

Turisztikai Látogatóközpont

http://egriersekipalota.hu/ Élő Vár Zemplénben

 

Egyedülálló történelmi rekonstrukciós munka terepe a kevés, különleges építészeti emlékek őrzőjeként megmaradt magyarországi várak egyike, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér.

2015 végére rekonstruálják a várkomplexum épületét annak érdekében, hogy az oda látogatók maguk is a vár életének részeként érezhessék magukat.

A környezetéből magasra meredő hegyről a zempléni táj fölött őrködő vár igazi kuriózumokkal repíti vissza az időben az idelátogatókat.

A turisztikai fejlesztés célja, hogy Füzér vára – a 16–17. századból fennmaradt gazdag tudásanyag felhasználásával – méltó bemutatóhelye legyen a hazai történelem eme igen sokrétű periódusának, a benne élők mindennapjainak és a kor szokásainak. Ezt korhű építészeti megoldásokkal,  a fennmaradt leltári feljegyzések alapján elkészített belső berendezéssel, valamint a századot megidéző, funkciónak megfelelő kézműves mesterségek bemutatásával kívánjuk elérni.

A beruházás során a vár visszanyeri középkori fényét, megújul a palotaszárny és a várkápolna, valamint az alsóbástya épületrésze, amelyek bejárása színes, izgalmas programot garantál a családok és az iskolás gyerekek számára.

A beruházást követően interaktív kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a kincstárral, várlakók 16–17. századi hétköznapjaival, a vár építéstörténetével, a Magyar Szent Korona őrzésének körülményeivel.

A település komplex szolgáltatáscsomagot nyújt vendégeinek, akiket a várhoz kapcsolódó látogatóközpont, tájház és kézműves ház is vár, valamint megcsodálhatják az egyik legszebb magyarországi, falusi református templomot, kirándulásokat tehetnek a leghíresebb túraútvonalakon, felkapaszkodhatnak a Nagy-Milicre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Zemplénre és a Kárpátok vonulataira egyaránt.

Füzér Vára

Regélő vár

http://www.fuzerivar.hu/kiallitas/

2015. november 13.

Regéc Község Önkormányzata

„A REGÉCI VÁR, AHOL II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM A GYERMEKKORÁT TÖLTÖTTE” PROJEKT INDULÁSA

 Sajtóközlemény a projekt műszaki zárásáról

 

Az ÉMOP-2.1.1/B-12 „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban” elnevezésű kiírásra benyújtott, a Regéci Vár komplex turisztikai hasznosítását célzó, „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című pályázatával Regéc Község Önkormányzata az „Új Széchenyi Terv, Észak-Magyarországi Operatív Programja” keretében 560.751.594 Ft támogatást nyert el.

 

„A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című projekt keretében megvalósuló Regéci Vár-rekonstrukció és az új falubeli fogadóépület műszaki kivitelezési munkálatai befejeződtek. A rehabilitáció fő célja az igen rossz állapotban lévő Vár konzerválása, Öregtornyának hiteles helyreállítása, valamint a turisztikai hasznosítás feltételeinek magas szintű kiépítése volt. Emellett a falubeli fogadóépület létesítésével megteremtődtek a színvonalas vendégfogadás feltételei, és állandó kiállítás nyílik az új épületben, amelynek témája szorosan kapcsolódik a várban látottakhoz, kiegészíti azt. Ez a „Gyermek a várfalak között” című állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc későbbi fejedelem Regécen töltött gyermekkorát, családi kapcsolatait és a vár korabeli mindennapi életét mutatja be. A visszatekintés I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig ismerteti meg a látogatót a család magánéletével. Az egyedi installációk, színek, az audioguide-os látogatómenedzsment rendszer és korabeli tárgyi emlékek segítségével megalkotott kiállítás felnőttnek és gyermeknek egyaránt szórakoztató és egyben tanulságos és élménydús programot nyújt.

A vár és a falubeli fogadóépület műszaki kivitelezésének végezetével megkezdődött a kiállítások berendezése, a szoftverek telepítése, valamint a humánerőforrás felvétele. A vár és a fogadóépület működtetéséhez 8 fő- és 1 részmunkaidőben foglalkoztatott munkatárs felvételére lesz szükség. 

A projekt nem csupán Regéc Község számára jelenti a fenntartható turizmus megteremtését, hanem a térség gazdasági életére is pozitív hatással van. A projekt hozzájárul továbbá a Zempléni-térség turizmusának erősödéséhez, így növelve az ebből származó árbevételt. A zempléni vártúrák nemcsak országos, hanem európai hírnévre is szert tettek, így a projekt további fejlesztéseket tud generálni, mivel növekszik az igény a színvonalas szálláshelyek, valamint egyéb szolgáltatások iránt. A projekt keretében tehát komplex turisztikai hasznosítás valósul meg, a kulturális turizmus helyi potenciáljának maximálisa kihasználása mellett.

A Portálom látogatási statisztikáját a következő ikonra való kattintással érheti el!

BRAVENET független statisztika megjelenítése